Jóváhagyták a lisztféreg élelmiszerkénti felhasználását
Jóváhagyták a lisztféreg élelmiszerkénti felhasználását

Egy évvel ezelőtt az ENSZ bejelentette, hogy a rovarok jelentik a jövő élelmiszereit, mivel nagyon sok tápanyagot tartalmaznak, és szaporításuk nem támogatja a klímakatasztrófát. Finnországban már 2017-ben kezdtek rovarkenyeret árusítani, amely sokkal táplálóbb, mint a hagyományos kenyér, és állítólag ízben semmi különbség nem érezhető.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) januárban úgy határozott, hogy a lisztféreg önmagában és por-adalékanyagként vagyis liszt formájában egyaránt biztonságos emberi fogyasztásra.

A lisztféreg eddig csupán a halak vagy a teknősök tápláléka volt, de mostantól az Európai Bizottság jóváhagyta emberi táplálékként való felhasználását is. A lisztféreg az első rovar, amely megkapta ezt a státuszt Európában.

“Európában vannak direkt olyan speciális gazdaságok, ahol emberi táplálkozásra alkalmas férgeket tenyésztenek, búzaliszttel vagy korpával táplálják őket. A lárvákat megpárolják, majd a kemencében dehidratálják, és előételként vagy kenyér, muffin, keksz vagy különböző péksütemények előállításához használják fel” – mondta Ștefan Turcu, az Európai Bizottság romániai képviselője.

A lisztférgen kívül további 11 rovar fogyasztásának jóváhagyása van előterjesztve. A projekt része az Európai Unió “a gazdaságtól a fogyasztóig” stratégiájának, amelynek révén az európai képviselők alternatívákat kínálnak egy fenntarthatóbb élelmiszer-rendszer számára.

(Forrás: agrotrend.hu – Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon