Klímakatasztrófa okozhatta a neandervölgyiek vesztét?
Klímakatasztrófa okozhatta a neandervölgyiek vesztét?

Az elmúlt években sok teória született arról, hogy mi okozta közeli rokonaink kihalását. Egy friss kutatás most arra jutott, hogy főképp a klíma gyors változása volt a tettes.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt feltételezi, hogy a kihalást okozó klímaváltozás mögött, mely apokaliptikus állapotokat teremthetett, a Föld mágneses pólusainak gyors átrendeződése állhatott.

A mágneses pólusok felcserélődése ugyanis a bolygót védő mágneses mező drámai meggyengüléséhez vezethetett, így pedig a Föld szinte védtelenül ki volt téve a pusztító kozmikus sugárzásnak.

Azon túl, hogy a neandervölgyiek eltűntek, további komoly hatásokkal járt az esemény, például megváltoztak az óceáni áramlatok, vastag jégtakaró borította be Észak-Amerikát valamint az ausztrál kontinens kiszáradt, melynek eredményeképp a helyi megafauna is kipusztult.

A korabeli emberek valószínűleg ekkor kezdtek barlangokba húzódni, hogy a szélsőségesen erős ultraibolya sugárzás elől megvédjék magukat, a neandervölgyiek kihalásához pedig a szűkülő túlélési lehetőségek miatt kialakult versengés is hozzájárulhatott.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon