Keeling-görbe
Keeling-görbe

A Keeling-görbe a légköri szén-dioxid (CO2) koncentrációjának szezonális és éves változásait bemutató grafikon, melyet megalkotójáról, dr. Charles David Keelingről neveztek el. A légkör CO2-koncentrációja az ipari forradalom kezdete óta minden évben növekszik, főként a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt. A növekedés üteme egyre gyorsul, ami a hőmérséklet globális növekedéséhez vezet.

Amikor Keeling megkezdte méréseit 1958-ban (a Mauna Loa Obszervatóriumban Hawaii szigetén), a CO2 mennyisége a Föld légkörében körülbelül 315 ppm volt. Ez azt jelenti, hogy 1 millió levegőmolekulára 315 CO2-molekula jutott. Az 1960-as évek végén a CO2-szint évente körülbelül 1 ppm (1 per millió részecske) sebességgel emelkedett. Századunk első éveire ez az emelkedés évi 2 ppm-re gyorsult, majd az elmúlt 10 évben tovább gyorsult, közel évi 2,5 ppm-re. A Mauna Loa Obszervatórium havi CO2-értékei 2014-ben lépték át először a 400 ppm-es küszöbértéket. A cikk írásának időpontjában az érték: 417,95 ppm.

A görbe grafikonján a légköri CO2 a függőleges tengely, az idő pedig a vízszintes tengely.
Forrás: UC San Diego

Valójában Keeling már 1953-ban elkezdte mérni a szén-dioxid (CO2) mennyiségét a légkörben a kaliforniai Pasadena környékén. Megfigyeléseit hamarosan kiterjesztette más területekre is. De bárhová ment, mindenütt egy érdekes minta rajzolódott ki. Az éjszaka vett levegőminták magasabb CO2-koncentrációt tartalmaztak, mint a nappal vett minták. A jelenség magyarázatához a fotoszintézisről és a növényi légzésről szerzett ismereteire támaszkodott, amely szerint a növények nappal CO2-t vesznek fel a fotoszintézishez (a táplálék előállításához), éjszaka azonban CO2-t bocsátanak ki. 

Ezt követően Keeling egy nagyobb szezonális mintázatot is észrevett. A CO2-szint májusban tetőzött, majd októberben mélypontra esett. Ennek az a magyarázata, hogy a természet nyáron CO2-t von el a levegőből a növények növekedéséhez. A tavaszi tetőzés pedig azért következik be, mert a bomló növények egész télen CO2-t bocsátanak ki.

A legfrissebb CO2-koncentrációs érték itt tekinthető meg. Ezen a weblapon pedig az látható, hogy mennyi volt a CO2ppm a születésünk évében, összehasonlítva a jelenlegi értékkel.

További szócikkek
search icon