Kertészkedj otthon, termelj a gangon! – Holnapután
Kertészkedj otthon, termelj a gangon! – Holnapután

Az elmúlt években és főként a pandémia idején egyre felkapottabbá vált a városi kertészkedés. Hirtelen kizöldültek a balkonok, cserepek kerültek a párkányokra, és rengetegen kezdtek el foglalkozni a témával. A Holnapután aktuális adásában mi is a városi kertészkedéssel foglalkozunk. Megnézzük, mit és hogyan érdemes ültetni, miért fontos, hogy a természetet és annak sokszínűségét minél közelebb hozzuk magunkhoz, és ebbe milyen elvek mentén érdemes belevágni.

Vendégünk, Lőrinczi István permakultúrás tervező már évtizedek óta kertészkedik, néhány éve pedig a permakultúra tervezési elvei szerint mélyült el a témában. Nem sokkal később létrehozta a Perma Gang Projectet, melynek keretében egy ferencvárosi körfolyosós bérház emeletén alkotta meg több mint 80-féle növényből álló kertjét. Erről, illetve a városi kertészkedés fortélyairól korábban is beszélgettünk már vele: kétrészes gyorstalpalónkat itt és itt olvashatjátok.

Élelmiszer-termelés: kicsiben, bióban

A Perma Gang Project fontos felismerése, hogy akár nagyon kis területen, a város közepén is támogathatjuk a biodiverzitást úgy, hogy közben magunkat is elláthatjuk egészséges, bio élelmiszerekkel. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy egyetlen erkélyen megtermeljük a család teljes élelmiszer-szükségletét, de néhány dologban – például a fűszernövények tekintetében – nagy lépést tehetünk az önellátás felé.

Eközben olyan élőhelyeket hozunk létre, melyek számos faj számára az otthont jelenthetik, ezzel pedig a mi életünket is színesítik. István gangján például két kis tavacska is van rákokkal, a szúnyogokat denevérek kapdossák, és a méhecskék is otthonra lelnek a nekik szánt „hotelekben”. A városi gazda mindeközben nem használ vegyszereket: a permakultúra elvei szerint a természettel együttműködve próbál védekezni a kártevők ellen. Persze ez a belváros közepén nem egyszerű dolog, így óhatatlanul keletkeznek ökológiai rések, amelyeket a szemfüles kártevők betöltenek. Ezt megelőzni aligha tudná, de reagálni nem csak vegyszerrel lehet.

A Holnapután aktuális adása a dm jóvoltából jöhetett létre. Ennek apropója a cég Giving Friday kezdeményezése: a Black Friday hatalmas akciói nem illenek a dm-hez, így a vásárlók nem találkozhatnak az üzletekben százalékos kuponokkal, helyette viszont átélhetik, hogy milyen az, amikor egy fontos ügy mellé állnak. Az egészséges életmód támogatása a kezdetek óta kiemelt terület a drogéria számára, ezért a november 25-i forgalmuk 5 %-át az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Zöld Kör egyesület projektjére ajánlják fel, hogy bárki kipróbálhassa a biogazdálkodás fortélyait. A projekt megvalósítása 2023 tavaszától indul.

István példának hozza citromfüvének esetét. A gyógynövény az egyik évben szinte ehetetlen volt, mert annyira tele volt levéltetűvel. A következő évben viszont ültetett cickafarkot is, mely magához vonzotta a kártevőt, ezzel pedig a probléma megszűnt. Utóbbi remek példa arra, hogy mennyire fontos a diverzitás, a sokszínűség. Ahogy a Perma Gang Project vezetője mondja, minél diverzebb egy rendszer, annál stabilabbá válik.

Pirosló eprek falra függesztett tárolókban

A növények felnyitják a szemünket

Az otthoni kertészkedéssel – azontúl, hogy némi egészséges és vegyszermentes élelmiszerhez tudunk jutni általa – egy új látásmódot is magunkévá tehetünk. Amikor látjuk, hogy egy falat eper vagy egy marék bazsalikom megtermelése milyen munkával jár, egészen másképp fogunk tekinteni az élelmiszereinkre, azok értékére. Hatványozottan igaz ez a természettől eltávolodott városi emberre. Az adásban Lőrinczi István arról is mesél, hogy több óvodában is jelen vannak projektjeikkel, ahol környezettudatos szemléletre próbálják nevelni a gyerekeket.

A Rózsa Közösségi Kert a VI. kerületben

Az is elhangzik, hogy a nyugati világban fejenként több mint 100 kg élelmiszer-hulladék keletkezik. Ha élelmiszereink egy részét mi termeljük meg – persze egy balkonon ez csak töredékmennyiség lehet –, akkor jó eséllyel kevesebbet fogunk pazarolni, hiszen megértjük, hogy a paradicsom nem a boltok polcain terem.

Vágjunk bele!

A műsorban számos praktikus tanács hangzik el: beszélünk arról, hogy mibe érdemes ültetni a növényeket, hogyan tápláljuk őket természetes anyagokkal, vagy épp arról, hogy utóbbiakat hogyan állítsuk elő például komposztálás vagy épp csalán segítségével. A legfontosabb viszont az, hogy vágjunk bele. Szerezzük be, ültessük el első növényeinket, kísérletezgessünk, figyeljük meg a változásokat, ha pedig szeretnénk, merüljünk el jobban a témában!

Fotók: Lőrinczi István

search icon