Fény derült a kígyógombák roppant változatos életmódjára
Fény derült a kígyógombák roppant változatos életmódjára

A kizárólag korhadékbontónak vélt kígyógombákat vizsgálták a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, és megállapították, életmódjuk jóval változatosabb a korábban gondoltnál.

A hét ország 28 kutatójából álló nemzetközi konzorcium a kalaposgombák közé tartozó, Magyarországon is előforduló kígyógombák változatos életmódjának genetikai hátterét vizsgálta az 1000 Gomba Genom projekt keretében. 24 új kígyógombafaj genomját határozták meg, majd hasonlították össze 34 egyéb, többségében korhadékbontó gomba genomjával – olvasható a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó intézmény közleményében.

A korhadéklakó gombákról általánosságban elmondható, hogy az egyes elhalt növényi maradványok (szubsztrátok) lebontásához meghatározott enzimkészletet alkalmaznak, amelynek a kiterjedése vagy elveszése összefüggésbe hozható az életmóddal. A kutatók a gombák genetikai állományát összehasonlító elemzéssel arra keresték a választ, hogyan változott a kígyógombák genomja az evolúció során, és hogy milyen módon tér el az egyes fajok növényi sejtfalbontó enzimkészlete a fajok szubsztrát-specificitása alapján.

A tanulmány szerint a kígyógombák genomja rekordernek számít a gombák között mind a mérete, mind a kódolt gének száma alapján. A vizsgálatok feltárták, hogy e gombák életmódja – a korábbi nézetekkel ellentétben – rendkívül változatos, a különféle elhalt növényi anyagokkal való táplálkozáson felül egyes fajok képesek kooperatív vagy éppen parazita kapcsolatba lépni a növényekkel.

A kígyógombák genomméretének növekedése minden géncsaládot érint, és nem függ össze a vélt szubsztrát-specificitással. A vizsgálatok feltárták, hogy a kígyógombák genomméretének növekedéséhez több tényező is hozzájárult, mint például új géncsaládok születése, a már meglévő gének duplikációja vagy más gombákból származó gének horizontális transzfere, ezek egy minden géncsaládra kiterjedő általános expanziót eredményeztek. A megnövekedett génkészlet gyors adaptációt tesz lehetővé a kígyógombák számára intenzíven változó vagy szélsőséges környezeti körülmények között is.

A most közölt publikáció eredményei tehát arra világítanak rá, hogy a különböző életmódokhoz történő alkalmazkodás sokkal változatosabb és komplexebb folyamat a gombáknál, mint ahogyan azt korábban a kutatók gondolták.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon