Rovarok, amelyek a véredet akarják – Így védekezz ellenük!

Rovarok, amelyek a véredet akarják – Így védekezz ellenük!
Rovarok, amelyek a véredet akarják – Így védekezz ellenük!

Ha nyár, akkor vízpart vagy egy jó kis erdei kirándulás: végre jó sokat lehetünk a természetben. Vannak azonban bizonyos nehezítő és vérszívó körülmények, amelyek elronthatják a sátorozást vagy az önfeledt fürdőzést. Az „élni és élni hagyni” elve alapján összegyűjtöttem a rovarok elriasztásának hatásos eszközeit, melyek használatával jóval kevesebb rovar szeretne majd lakmározni belőled.

Egy hajnali futás alkalmával jöttem rá, hogy mennyire amatőr vagyok: rovarriasztó nélkül indultam az erdőbe sportolni. Szó sem volt holmi szúnyogról vagy légyről, helyette böglyök sokaságával kellett szembesülnöm, akik igencsak rávettek a gyorsabb tempóra. Ennek apropóján döbbentem rá arra, hogy nem minden rovar hatódik meg a riasztótól, és ideje valóban működő, természetes megoldások felé fordulni.

A leggyakoribb vérszívó rovarok

„Szerencsére” bőven vannak olyan élősködők, amelyek a véredre pályáznak. Mivel azonban ők is a természet részei, aki kint szeretné múlatni az idejét, óhatatlanul találkozni fog velük. Nemritkán sajnos édeskevés a védekezés, ráadásul sok vérszívó betegségeket is terjeszt. Az alábbi rovarok biztosan a véredre pályáznak.

A kullancstól sokan rettegnek, nem alaptalanul.
Kép: canva
 1. Szúnyog: a hazánkban élő nagyjából 50 szúnyogfaj nem mindegyike csíp, de amelyik igen, ott a nősténynek szüksége van a vérre ahhoz, hogy petéit felépítse. Csípéskor szájszervüket szúrják a bőrbe, majd nyálukkal antikoaguláns anyagot juttatnak a bőr alá, ami viszketést vált ki. 
 2. Szuronyos istállólégy: az istállók lakója, „csípős légy”, amely nem csak szegény haszonállatokat dézsmálja, hanem az embert is. Szúrása fájdalmas, és mivel a trágyában fejlődik, fertőző is lehet.
 3. Bögöly: lárvái a vizekben fejlődnek, így a szúnyoghoz hasonlóan vízközelben gyakrabban találkozhatsz vele. Istállók, legelésző állatok szintén vonzzák a böglyöket.
 4. Kullancs: senkinek sem kell bemutatni ezt az élősködőt. A sűrű aljnövényzetből „les ránk”, és akár napokig szívhatja a vérünket.
 5. Kullancslégy: ez a bosszantó vérszívó elsősorban háziállatok parazitája, de gond nélkül megcsípi az embert is. Nehéz leütni, ellenben rendkívül bele tud kapaszkodni a bőrbe, szinte lehetetlen szabadulni tőle. Csípése rendkívül fájdalmas.

Van, akinek „finomabb” a vére?

Mindenkinek lehetett már része abban az élményben, hogy a társaság némely tagját jobban, másokat kevésbé szívogatnak az élősködök. Habár sokan gondolják azt, hogy mindez összefügghet a vércsoporttal, jó eséllyel nem ez áll a háttérben.

Erdei kirándulás a rajongók körében
Kép: canva

Az egyik valószínűsíthető ok a szén-dioxid-kibocsátás mértéke lehet. Minél több szén-dioxidot lélegez ki valaki, annál értékesebbé teszi magát a rovarok körében. A sportolókat, a túlsúlyos személyeket vagy a várandós nőket jobban kedvelik a vérszívók.

A másik opció az izzadás. Az ammónia és a tejsav rendkívül vonzó a rovarok számára, ezért nyáron előszeretettel lecsapnak az izzadó emberekre.

Mi a teendő csípés után?

A rovarok nyálában található enzim okozza a csípés helyén keletkező duzzanatot. Egyéni, hogy kiből mit vált ki egy csípés: a szerencsésebbek bőrén gyorsan elmúlik a csípés helye, a kevésbé szerencsések (mint én magam is) akár egy hétig is szenvedhetnek a viszketéstől. A bevérzéses tünetek sem ritkák. Normális válaszreakciónak minősül:

 • a bőrpír,
 • a csípés környékén jelentkező duzzanat,
 • a fájdalom,
 • a viszketés.
Legyek, szúnyogok és egyéb élősködők is okozhatnak különféle tüneteket.
Kép: canva

A csípést érdemes hideg vizes borogatással hűteni, de segíthet a jég is, vagy az erre a helyzetre kapható kenőcsök egyike. A szódabikarbónás–vizes massza is segíthet, de az aloe vera vagy az almaecet is jó megoldás. A bazsalikomból készült főzet is hatásos lehet, ugyanis a benne lévő eugenol enyhíti a tüneteket.

Az allergiás reakciókat is érdemes szemmel tartani, ugyanis olyan helyzet is kialakulhat, amellyel érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenek lehetnek:

 • tenyérnyi vagy annál nagyobb bőrpír, duzzanat,
 • kiütések szerte a testen,
 • elfertőződött csípés (vakarózás miatt).

Hogyan védekezhetsz ellenük?

Habár rengetegféle riasztó áll rendelkezésünkre, az illóolajok mégis sok esetben verhetetlenek, ráadásul természetes anyagokként környezetbarát megoldások is. Az alábbi illóolajok segíthetnek elriasztani a nem kívánatos vendégeket.

 • Teafa

Nemcsak a távoltartásban segít, hanem antibiotikus, fertőtlenítő hatása miatt csípés után is jó megoldás.

 • Citromfű

A legtöbb természetes rovarriasztó elsődleges alapanyaga. Személyes tapasztalatom alapján is bevethető fegyver a védekezésben. Gombaölő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása révén a kezelésben is segít.

A legyek és a bolhák ellen is hatásos, gyakorlatilag a legősibb rovarriasztó illóolaj.

 • Eukaliptusz

Erős illatát ki nem állhatják a rovarok, így érdemes bevetni a rovarriasztás frontján is.

 • Geránium

Az édes, virágos illatú muskátli- vagy geránium-illóolajat szintén nem kedvelik a szúnyogok és más vérszívó rovarok.

 • Borsmenta

A legyeket, a hangyákat, a szúnyogokat és a bolhákat is távol tartja.

Az illóolajok hatásosak.
Kép: canva

Így készül a házi rovarriasztó spray

Érdemes tehát segítségül hívni az illóolajokat, és elkészíteni az alábbi keveréket:

 • 2 dl tisztított víz,
 • 0,5 dl gyógyszertári alkohol,
 • 5 csepp levendula-illóolaj,
 • 5 csepp citromfű-illóolaj,
 • 5 csepp geránium-illóolaj,
 • 5 csepp teafa-illóolaj,
 • 5 csepp eukaliptusz-illóolaj.
Egyes olajok keveréke gyerekeken is alkalmazható.
Kép: canva

A keveréket töltsd egy spricnis flakonba, és alaposan fújd be vele magad, mielőtt erdőbe vagy vízpartra mész! Arra figyelj, hogy a fenti illóolajok közül a geránium a terhesség első trimeszterében, az eukaliptusz pedig csecsemők és 5 évesnél fiatalabb gyerekek számára nem javasolt.

Érdemes tehát a természetes megoldások felé fordulni, mivel az éghajlatváltozásnak köszönhetően egyre többféle élősködővel nézhetünk szembe. Aki szeret kint tartózkodni, sportolni, annak pedig fel kell vérteznie magát a „támadók” ellen, hogy ne szegje kedvét néhány (vagy több tucat) rovarcsípés.

Kiemelt kép: canva

search icon