Védekezzünk a kullancsok ellen természetes módon!
Védekezzünk a kullancsok ellen természetes módon!

Amilyen kicsik, olyan sok kellemetlenséget tudnak okozni ezek a pár milliméter nagyságú, vérszívó ízeltlábúak. Sajnos a felmelegedésnek hála felkészülhetünk a konstans kullancsinvázióra, idén ráadásul a megszokottnál is korábban számíthatunk a bosszantó élősködőkre. Ennek apropóján összeszedtük, mit érdemes tudni a kullancsokról, és mit használjunk ellenük.

Akár 5 éven át várhatják a prédát

A szabadban bárhol előfordulhatnak, kevés a természetes ellenségük. Tavasztól őszig igazán aktívak, de sajnos télen is találkozhatunk velük. Főleg akkor, ha enyhe az évszak. Kedvelik a magasabb páratartalmú helyeket, így tehát leggyakrabban az avarban és a sűrű aljnövényzetben élnek. A tévhittel ellentétben nem a fák tetejéről támadnak, hanem sokkal inkább alulról.

Piciny petékkel szaporodnak, a nőstény egyszerre akár több ezret is lerakhat belőlük. Kikelés után először lárva lesz belőlük, majd nimfa, végül kifejlett példány. A fejlődéshez vérre van szükségük, akár több évig is képesek várni egy gazdatestre, amelyből vért szívhatnak.

kullancs védekezés
A kullancsnak nincs ugrószerve, tévhit, hogy a fákról támad. Mindig az aljnövényzetből mászik fel a prédájára.
Fotó: Canva

Haller-szervükkel egyszerre érzékelik a körülöttük lévő levegő áramlását, páratartalmát és szén-dioxid-szintjét, így mindig új célpontot tudnak találni táplálkozásukhoz. Másik fontos szervük a nyálmirigyük. A kullancs nyálzása ugyanis tompítja a gazdatest válaszreakcióját, így tovább tudnak észrevétlenül táplálkozni. Szintén a nyál felelős azért, hogy a kullancs által terjesztett kórokozók bejutnak a gazdatestbe.

A kullancsok és mérgező baktériumaik

A Kárpát-medencében körülbelül két tucat kullancsfaj él, leggyakrabban a közönséges kullanccsal (Ixodes ricinus) találkozhatunk, ez a faj a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás terjesztője. Színe barnás, nincsenek szemei, tapogatólábai inkább hosszúak, kis kinövés van a végbélnyílás fölött, a háti részt a hímek esetében egészen, a nőstényeknél részben kemény pajzs védi.

Közép-Európában a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) szerepe a tularémia és a kutyababéziózis terjesztésében jelentős. Viszonylag nagy méretű, pajzsán szabad szemmel is jól látható fekete-fehér mintázat látható. 
A betegséget nem maga a kullancs okozza, hanem a bélrendszerében élő vírusok, baktériumok és egysejtűek, amelyek a vérszívás során jutnak be a gazdaszervezetbe.

kullancs emberben
A Lyme-kor jele lehet a csípést körülvevő, múlni nem akaró piros folt.
Fotó: Canva

Minden tizedik kullancs fertőzött

Átlagosan ezer kullancsból egy fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó ágenssel, de jó tudni, hogy a Lyme-kór esetében rosszabb a helyzet, hiszen minden tizedik kullancs vírushordozó.

Elszaporodóban az invazív kullancsfajok

Sajnos az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj jelenik meg hazánkban. Ilyen például a Hyalomma kullancs, amelynek csípése a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Az enyhe telek miatt a kullancsok jóval hamarabb lesznek aktívak. Már februárban beindulhat a vegetációjuk, így több idejük lesz szaporodni, ezért van az, hogy a számuk évről évre nő. Így felkészülhetünk az egész éves kullancsinvázióra.

Az invazív fajok számontartásával mi is segíthetjük a helyzet feltérképezését. Az Ökológiai Kutatóközpont arra kéri a lakosságot, hogy ha nagy méretű, csíkos lábú, gyors mozgású vérszívót találnak, a Kullancsfigyelő.hu honlapon leírtaknak megfelelően juttassák el nekik. A kutatók az ilyen észlelések alapján próbálják felmérni, hogy az új kullancsfaj mennyire terjedt el Magyarországon.

Sokoldalú védekezés

Saját birtokunkat egy jó stratégia alkalmazásával kullancsmentessé tehetjük. Ehhez az szükséges, hogy több szempontot figyelembe véve védekezzünk ellenük. A kullancsok nem szeretik a napos, száraz helyeket, így gyakran a gyepünk szélétől néhány méterre bújnak meg. Különösen szeretik a sűrű szegélyező bokrok adta árnyékot. Érdemes tehát a gyepet és a bokros, fás területeket határozottan elválasztani egymástól, a talajt mulccsal vagy kaviccsal felszórni közöttük.

A fokhagymaolaj kiválóan csökkenti a nimfa állapotú kullancsok számát. (Fokhagymaolajat egyébként magunk is könnyedén készíthetünk otthon.) A cédrusolaj pedig képes blokkolni a rovarok illatanyag-receptorait, így megzavarja a testi folyamataikat, és még nimfakorukban végez velük. Nagyon hatékony és környezetbarát permetszert készíthetünk a fenti olajok bármelyikéből, de még hatásosabb, ha vegyítjük a két olajat, és vízzel keverve alkalmazzuk a füvön, illetve a különböző növényeken.

A Metarhizium anisopliae gombafaj több káros rovar, köztük a kullancs ellen is halálos, miközben más élőlényekre, így az emberre is veszélytelen. Tanulmányok szerint a gombaspórákat tartalmazó oldat szétpermetezésével jelentősen csökkenthető a kullancspopuláció. Hangos, de hatásos „fegyver” lehet a gyöngytyúk is, mivel igen hatékonyan szedegeti össze a kis vérszívókat. Képes megtizedelni a gyep melletti sűrű levélzetű növényeken a kullancsokat.

Illóolajokkal a kullancsok ellen

Amennyiben kirándulni megyünk, vagy bármilyen természetjáró programot tervezünk, érdemes alaposan felkészülni a kullancsok támadása ellen. Legjobb, ha világos színű, zárt ruhába öltözünk, hogy könnyebb legyen észrevenni magunkon a rovart. Okos ötlet a nadrágszárra húzott zokni is. Emellett kitűnő védekezési módszer, ha illóolajos permetet használunk.

  • A következő illóolajok a leghatékonyabbak a kullancsok ellen: bazsalikom, bergamot, szegfűszeg, citronella, kakukkfű, levendula, citromos eukaliptusz, majoránna és menta.

Az illóolajok esetében nem árt néhány fontos dologra odafigyelni. Hat évesnél fiatalabb gyermekeknél közvetlenül a bőrön nem használhatjuk az illóolajos permetet, lehetőleg a nadrágszárukra fújjuk. Ha érzékeny a szemünk, ne használjunk menta- és citronellaolajat, ha pedig a bőrünk problémás, akkor a szegfűszeget kerüljük! A mentafélék magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlottak, a citromos eukaliptusz és a majoránna pedig vérnyomáscsökkentő hatású. A bergamotolaj használójának bőrét érzékennyé teszi a fényre, így napfényes időben nem szabad fedetlen bőrfelületen alkalmazni. Nagyon fontos, hogy bármilyen illóolajat használunk, maximum 3%-os hígításban kenhetjük a bőrre, sohasem töményen. Figyeljünk arra, hogy a bőrre szárítóan, irritálóan hathat, ha túl sokáig rajta marad.

Az illóolajokkal készíthetünk kullancs elleni krémet is. Ehhez a legjobb bázisolaj a kókuszolaj, amely 50%-ban eleve kullancstaszító laurinsavat tartalmaz.

kullancs védekezés
Nem túl divatos, de túrázáskor legjobb védekezés, ha jól betűrjük a zokninkat és a pólónkat.
Fotó: Canva

Védjük házi kedvenceinket is!

Kutyáinkkal kapcsolatban – főleg erősen kullancsfertőzött területen – érdemes állatorvosunk tanácsát megfogadni és az általa javasolt termékkel védekezni, hiszen a vérszívók által terjesztett babéziózis könnyen kedvencünk életébe kerülhet.

Kiegészítésként vagy a téli, kullancsok szempontjából kevésbé aktív időszakban viszont négylábú barátainknál is alkalmazhatunk környezetbarát megoldásokat. Belsőleg mindennap adhatunk nekik két evőkanál almaecetet, mely számtalan jótékony élettani hatása mellett savasabbá teszi a kutya vérét, így nem lesz olyan vonzó a vérszívók számára. Külsőleg is alkalmazhatjuk, fele-fele arányban vízzel hígítva permetezhetjük a kutyára.

kullancs kutyában
Ha bozótosban vagy magasabb fűben szeret játszani a kedvencünk, mindenféleképpen védekeznünk kell a kullancsok ellen.
Fotó: Canva

Készíthetünk citrusos spray-t is: vágjunk négyfelé egy citromot, tegyük egy befőttesüvegbe, öntsünk rá forró vizet, és hagyjuk állni pár éjszakát! Ezután egy tiszta szórófejes flakonba töltsük a kész oldatot, és máris használhatjuk. Leginkább a nyak körüli részt és a könyökhajlatokat fújjuk be vele.

Háziállataink fekhelyére szórhatunk kovaföldet, ami szintén kiváló természetes kullancs- és bolhaölő szer, mivel dehidratálja a kellemetlen kis élősködőket. Bár ártalmatlan anyag, alkalmazzuk körültekintően, mert irritációt okozhat. Belélegzését mindenképpen kerüljük el.

Kedvenceink esetében az illóolajok használata nem biztonságos, hiszen könnyen lenyalhatják magukról, amiből különböző problémák adódhatnak, például hányás, levertség.

A macskák a kutyáknál is érzékenyebben reagálhatnak a különböző anyagokra, így az ő esetükben még inkább tartózkodjunk minden olyan készítménytől, amelyet nem hagyott jóvá az állatorvos.

Mind az emberek, mind az állatok bőrét feltétlenül érdemes alaposan átvizsgálni kirándulások után. Ha már befúródott kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el. Érdemes a kis vérszívót nagyító alatt megvizsgálni, beazonosítani és eltenni, ha esetleg később klinikai vizsgálatra kerülne sor.

Az alábbi vicces videóban még többet mesél a kullancsokról a Zállatorvos.

A felelős állattartás hozzájárul a fenntarthatósághoz. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a tavaly ősszel megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon