Kullancslégy, az erőszakos vészívó
Kullancslégy, az erőszakos vészívó

Érthető okból sem a kullancsok, sem a legyek nem tartoznak az általunk kedvelt élőlények közé. Kettejük „ötvözete” pedig igen kellemetlen pillanatokat tud okozni házi és haszonállatainknak, illetve nekünk, embereknek is.

Kullancs vagy légy?

Természetesen nem a fent említett két faj nászából született meg ez az alattomos kis rovar. A kullancs elnevezést a vérszívó tulajdonsága miatt kapta, egyébként a légyalkatúak alrendjébe tartozik. A kullancslegyek madarak, házi és vadon élő emlősállatok ektoparazitái, azaz külső élősködői. Vannak szárny nélküli és csökevényes szárnyú, illetve kiválóan repülő fajai is. Ezek mérete fajtól függően 2 és 9 milliméter között változik, alkatuk miatt egyébként tetűlegyeknek is szokták őket nevezni.

Ló-kullancslégy
Fotó: Anatoly Ozernoy, inaturalist.org

Hazánkban leggyakrabban ló-kullancsléggyel (Hippobosca equina) és szarvas-kullancsléggyel (Lipoptena cervi) találkozhatunk főleg istállók, legelők környékén, illetve az erdőben túrázva. A nevükkel ellentétben azonban nemcsak lovakra vagy szarvasokra specializálódtak, hanem előszeretettel támadnak meg más emlősöket, például a kutyákat és sajnos minket, embereket is.

Milyen paraziták léteznek?
Függően attól, hogy az adott élősködő hol tevékenykedik, több csoportba sorolhatjuk a parazitákat. A gazda testének belsejében élnek az endoparazita, a test felszínén pedig az ektoparazita fajok. A gazda egy-egy sejtjén belül élő endoparaziták az ún. intracelluláris paraziták. (Forrás: wikipedia/élősködő)

Kegyetlen kis vámpírok

Hogy mi a legrosszabb bennük? Egyrészt az, hogy kemény kitinvázuk miatt a hagyományos legyekkel ellentétben szinte lehetetlen őket lecsapni, másrészt pedig vaskos lábaikkal és erős karmaikkal levakarhatatlanul megkapaszkodnak a gazdaállaton. Emberre szállva megpróbálnak bebújni a ruházat alá, a hajlatokba, a fülbe vagy a hajba, csípésük pedig erős viszketést okoz és duzzanatot, amely hosszan megmarad a bőrön.

A bőrreakciók egyénenként változóak lehetnek, és bár a darázscsípésekhez képest elenyésző számban, de anafilaxiás sokkot is kiválthatnak. Ha pedig mindez nem lenne elég, a kullancsokhoz hasonlóan különböző kórokozókat, mikrobiális élősködőket, baktériumokat is terjeszthetnek.

Szarvas-kullancslégy
Fotó: Canva

Nehéz védekezni ellenük

A rossz hír az, hogy a hagyományos kullancs- és más rovarellenes szerek teljesen hatástalanok a kullancslegyekkel szemben. Ha kirándulni megyünk, javasolt a zárt öltözék – persze a nyári melegben ezt elég nehéz megoldani –, illetve ha már ránk szállt a rovar, legjobb zsebkendővel megfogni, majd körömmel szétnyomni.

Nyitókép: Canva

search icon