Mennyit izzadunk a hőségben?
Mennyit izzadunk a hőségben?

Testünk természetes hűtőberendezését az a 2–4 millió verejtékmirigy alkotja, mely hőháztartásunk szabályozásért felel és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölött van.

A Semmelweis Egyetem cikke szerint egy-egy melegebb nyári napon, amikor fizikai aktivitásunk is magas, akár 10 liter vizet is elpárologtathatunk. Ehhez képest a hideg téli időszakban, amikor aktivitásunk is alacsony, mindössze fél liter ez a mutató.

Az izzadság 99 százaléka víz, a maradék 1 százalékot só, fehérje és szénhidrát alkotja. Az, hogy ki mennyit izzad, függ a kortól, a nemtől, az évszaktól, a fizikai aktivitástól és a táplálkozástól is. Az elpárologtatott víz mennyisége fél litertől tíz literig is terjedhet.

–mondja dr. Brunner Alexandra a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa.

Azt is hozzáteszik, hogy a kellemetlen szagú verejtékben egyáltalán nincs szerepe a méreganyagoknak, az ugyanis egy közkeletű tévhit, hogy az izzadással testünk méregtelenít. Az esetleges szagért a hónaljban és a nemiszervek területén található ún. apokrin verejtékmirigyek felelősek, amikor az általuk termelt verejték kölcsönhatásba lép a bőrön lévő baktériumokkal.

Mint írják, egy sportoló akár egyetlen óra alatt is izzadhat 3-4 litert, azonban ha a túlzott izzadás nem társul fizikai aktivitáshoz, akkor a népesség 1-5%-át érintő hiperhidrózis állhat a háttérben. Ennek egyik gyakori tünete a már gyermekkorban jelentkező talpi és tenyéri izzadás, illetve a pubertáskortól jelentkező fokozott hónalji izzadás.

Dr. Brunner Alexandra elmondása szerint a túlzott izzadás további bőrbetegségeket – például ekcémát, gombás és bakteriális felülfertőződést – is provokálhat, hiszen a mindig nedves bőrön könnyebben kialakulnak ezek az elváltozások, ezért érdemes a problémát kezelni. Ebben többek között a patikákban kapható alumínium-klorid tartalmú készítmények segíthetnek.

Ha nem kóros állapotról beszélünk, akkor az izzadás ellen azzal is védekezhetünk, ha odafigyelünk az étkezésünkre. A fűszeres, csípős, forró ételek, koffein tartalmú italok fokozzák az izzadást, a magasabb víztartalmú zöldségek és gyümölcsök viszont segítenek a víz és ásványi sók visszapótlásában. Egy egészséges nőnek mintegy 2,2 liter, egy férfinek 2,9 liter folyadékra van szüksége naponta, mely akár 3-szoros mértéket is elérhet kánikulában egy aktív napon.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Semmelweis Egyetem)

search icon