Kutyák segíthetik egy gombafaj megmentését
Kutyák segíthetik egy gombafaj megmentését

Egy rendkívül ritka, súlyosan veszélyeztetett gombafaj egyedeinek megtalálásában bizonyítottak a természetvédelmi szolgálatra kiképzett kutyák.

Ausztrália legritkább gombafaját, a Hypocreopsis amplectenst rendkívül nehéz megtalálni. Azonban úgy tűnik, a természetvédelmi keresőkutyák ebben is kiváló segítséget jelenthetnek. Kutyákkal már a 19. század vége óta igyekeznek a természetvédelmet segíteni, mára egészen szerteágazóvá vált a tevékenységük, Ausztráliában több ilyen kiképzést kapott kutya is szolgálja a környezet megóvását. Legyen szó vadonba visszatelepített állatok őrzéséről vagy akár egy sziget inváziós fajaitól való megtisztításáról, számos kiképzett eb dolgozik azon, hogy a természet eredeti állapotába visszaállhasson.

A Hypocreopsis amplectens különleges gombafaj, bár ágakon növekszik, egy másik gombafaj parazitája. Ritkasága is ennek köszönhető, emellett igen nehéz észrevenni is barnás árnyalata miatt. Eddig mindössze 6 ausztrál helyszínen, kevesebb mint 100 példányára találtak rá.

Egy kutatócsoport tesztelte a kutyás keresés hatékonyságát, és arra jutott, nem meglepő módon, hogy az ebek hatékonyabbnak bizonyultak az emberek kereséséhez képest. A kiképzett keresőállattal ráadásul nemcsak az épp élő gombát derítették fel, hanem azokat az ágakat is, melyeken a korábbi évben jelen volt a gomba, s ma már csak a „sebhelye” látszik.

Számos olyan gomba ismert a világon, melyeket hasonlóan nehéz megtalálni. A kutatók szerint ezért is igen nagy segítséget jelenthet a kutyás keresés, amely jelentősen lecsökkentheti a felmérések idejét, és ezáltal azok költségeit.

Természeti kincseink ismerete és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(National Geographic)

Fotó: Canva

search icon