Kínában csökkent a CO2 kibocsátás

Kínában csökkent a CO2 kibocsátás
Kínában csökkent a CO2 kibocsátás

Az elmúlt évben globálisan nőtt, de Kínában mégis csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. Mi van ennek a hátterében?

2022-ben a világ kibocsátása 1,7%-kal emelkedett, de ezen belül Kínáé 0,9%-kal csökkent. A másik gigász szennyező, az USA 1,5%-kal magasabb adatokat produkált. De mi áll a váratlan fordulat mögött?

Nincs okunk az örömre

Mind kettő kiugró adat váratlan, és szembe megy a hosszútávú tendenciákkal és nem is lesz tartható. AZ USA-tól fegyelmezettebb klímapolitikát várnánk el, de a háború, és az energiaválság, és különösképpen az, hogy ennek nyomán Amerika folyamatosan fokozza a fosszilis energiahordozók kitermelését betett a dolognak. Kínánál más az ok, ott az újonnan felerősödött koronavírus, és az azt követő részleges lezárások felelnek a csökkenésért.

Kimagasló csökkenés volt megfigyelhető a földi és légi közlekedésben.

El lehet felejteni a 1,5 fokos célokat

A globális szénszennyezés továbbra is nő, de némi bizakodásra ad okot, hogy már nem akkora mértékben, mint 10 vagy 15 évvel ezelőtt. Még 380 milliárd tonna szén-dioxidot tudunk a levegőbe juttatni, mielőtt elérjük a 1,5 fokos emelkedést. A mostani, vagy ettől drasztikusan nem eltérő adatokkal körülbelül 9-10 év alatt el is érjük, tehát 2031-re vagy 2032-re szinte biztos, hogy eljön ez az idő. Így a tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy fel kell készülnünk, és alkalmazkodnunk kell a visszafordíthatatlan folyamatokhoz.

2022-ben jó úton haladunk afelé, hogy 36,6 milliárd tonna CO2-őt juttassunk a levegőbe. Ez egy évre levetítve annyit tesz, hogy 75 percenként egy gízai nagy piramisnyi szén-dioxidot pöfögünk ki.

Még mindig a szénnel van a legnagyobb gond

Manapság a mainstream leginkább a földgázt támadja, de jó tudni, hogy a kibocsátott szén-dioxid 40%-a szénégetésből, 33%-a olajéból, és csak 22%-a származik a földgázból. És amellett, hogy a mindent aláíró USA 1,5%-kal növelte kibocsátását, India is 6%-kal fejelte meg a tavalyi értékeit. Így sovány vigasz, hogy Európa 0,8%-os csökkenést realizált.

forrás: phys.org

search icon