Kulcsfontosságú fajok kerülnek veszélybe, ha a felmelegedés meghaladja a másfél fokot

Kulcsfontosságú fajok kerülnek veszélybe, ha a felmelegedés meghaladja a másfél fokot
Kulcsfontosságú fajok kerülnek veszélybe, ha a felmelegedés meghaladja a másfél fokot

Rendkívül nehéz helyzetbe, sőt egyes fajok akár a kihalás szélére kerülhetnek, ha a felmelegedést nem tudjuk mérsékelni időben.

Már ma is sok faj van, melyek az éghajlatváltozás miatt nehéz helyzetbe kerültek. A melegedő vízben kifehéredő korallokról vagy a jégtáblák nélkül maradó jegesmedvékről már mi is írunk többször. A WWF friss jelentése szerint, melyről a Guardian online kiadása számolt be, ha a globális átlaghőmérséklet-emelkedés átlépi a másfél fokot, akkor egyre több faj fog szembesülni az élőhelyének átalakulásából adódó kihívásokkal.

Ilyen például az Atlanti-óceán északi szigetein előforduló lunda, mely a tenger melegedése miatt egyik fő zsákmányállatát veszítheti el. Egy másik példa a többek közt a skót felföldön élő havasi nyúl, mely télre fehér bundát ölt, manapság azonban jóval gyorsabban olvad el a hó, minthogy a nyulak visszanyernék nyári barna színüket, így könnyedén a ragadozók prédáivá válnak.

A jelentés még jó pár fajra kitér, többek közt a leopárdok, vízilovak, majomfélék és tengeri teknősök is veszélybe kerülhetnek. Mellettük viszont kitérnek olyan haszonnövényekre is, mint a kávé, mely az emelkedő hőmérséklet nyomán a jövőben igen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet. A dél-amerikai arabica ültetvényeknek például közel a 90%-a alkalmatlanná válhat a növény számára 2050-re.

Persze a változások és az élővilág pusztulása már jó ideje tart. Ahogy Mike Barrett, a WWF tudományos és természetvédelmi vezetője mondja, 1970 óta mintegy 68%-al zuhant a vadon élő állatok globális populációja.

Ez nem távoli fenyegetés: a klímaváltozás hatásai már érezhetőek, és ha most nem cselekszünk azért, hogy a felmelegedést másfél fokon tartsuk, akkor egyre gyorsabban haladunk a katasztrófa felé.”

–teszi hozzá Barrett

A WWF megállapításai szerint nem elegendő mindent megtennünk a kibocsátáscsökkentésben, a természetes élőhelyek védelme legalább ennyire elengedhetetlen a melegedés megállításához. A WWF véleménye szerint a kormányoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy a közelgő klímacsúcson (COP26) egy zöldebb és igazságosabb jövőt építsenek, melynek középpontjában a természet áll.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon