Tengeri élőlények milliói menekülhetnek meg
Tengeri élőlények milliói menekülhetnek meg

Az italospakkok műanyag csomagolása évente több millió tengeri élőlény halálát okozza, amikor azok beleakadnak a gyűrűkbe, vagy épp elfogyasztják. Egy innovatív megoldás viszont nem csak, hogy megszünteti ezt a problémát, hanem plusz élelemmel látja el az állatokat.

A nálunk kevésbé elterjedt 6-pack-ek műanyaggyűrűi a becslések szerint 1 millió tengeri madárral és 100 ezer tengeri emlőssel illetve teknősbékával végeznek minden évben. Az elmúlt években az emberek elkezdték kivágni a gyűrűket, hogy abba ne akadhassanak később állatok, ám ez önmagában nem elég.

A tengerbe kerülő műanyaghulladék ugyanis mindenképp veszélyes, ha másképp nem, akkor a belőle kioldódó vegyszerekkel. Az állatok nem tudva, hogy ehetetlen műanyaggal van dolguk, gyakran elfogyasztják azt, amit megemészteni nem tudnak és a bélrendszerük eltömődése miatt elpusztulhatnak.

Erre a problémára talált választ a floridai Saltwater Brewery kézműves sörfőzde, akik a sörfőzés melléktermékeként termelődő árpa- és búzamaradványokat felhasználva készítik a 6-pack csomagolást a termékeikhez. A példa pedig úgy tűnik, hogy ragadós, az elmúlt években több kisebb sörfőző cég is elkezdte ezt a megoldást alkalmazni.

Már nem csak az Egyesült Államokban, de Európa több országában is találkozni lehet a megoldással. Az első nagy cég, amely a technológia bevezetése mellett határozott a mexikói Corona, remélhetőleg hamarosan mások is követik a példájukat.

A sörfőzés melléktermékeiből készült csomagolás különlegessége, hogy egyrészt nem tartalmaz semmilyen ártalmas anyagot és könnyen lebomlik, másrészt, hogy ez már valóban táplálékul szolgálhat a tengeri élőlények számára is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(therainforestsite)

search icon