Még könnyebb biodízelt gyártani a használt olajból
Még könnyebb biodízelt gyártani a használt olajból

Egy nemzetközi kutatócsapat nagyon hatékony alacsony költségű módszert fejlesztett ki a használt étolaj és mezőgazdasági hulladék biodízelként történő újrahasznosítására.

A Nature Catalysis-ben közzétett módszer egy új típusú ultrahatékony katalizátort használ, amely alacsony széntartalmú biodízelt és más értékes összetett molekulákat képes készíteni különböző, „piszkos” nyersanyagokból, még akkor is, ha akár 50 százalékos szennyező anyagokat tartalmaz.

Az új típusú katalizátor megduplázhatja a a hulladék nagy értékű vegyipari termékekké történő átalakítására irányuló gyártási folyamatok termelékenységét. A módszer lényegében azon alapul, hogy a kutatócsoport egy porózus kerámia szivacsot tervezett, amely különböző speciális aktív részeket tartalmaz a különböző méretű pórusokon belül. A molekulák először nagy pórusokon keresztül bejutnak az anyagba, ahol az első kémiai reakción mennek keresztül, majd kisebb pórusokba kerülnek, ahol egy második reakcióval létrejön a kívánt termék.

Ez a világ első olyan többfunkciós katalizátor anyaga, amely képes elvégezni több kémiai reakciót egy adott sorrendben egy katalizátor részecskén belül. Másik előnye, hogy olcsó és könnyű előállítani, a gyártás során nem használnak nemesfémeket, és alacsony az eszközigénye is.

A gyártása így alternatívát jelenthet a fejlődő országokban is, ahol használatával csökkenhet a fosszilis energiától való függőség.

(enn.com)

search icon