Megszületett a műanyagszennyezés elleni globális egyezmény
Megszületett a műanyagszennyezés elleni globális egyezmény

Mérföldkő lehet a műanyagszennyezés visszaszorításában a tegnap megszületett egyezmény, melyet 173 ország írt alá. A vállalás értelmében két éven belül kidolgoznak egy kötelező érvényű nemzetközi szerződést a műanyagok gyártásának, forgalmazásának és újrahasznosításának szabályozásáról.

Az ENSZ szerint a párizsi egyezmény óta a legjelentősebb környezetvédelmi megállapodást jelenti a mostani egyezmény. A Nairobiban aláírt dokumentum nyomán 2024-ig megszülető szerződés jogilag kötelező érvényű lesz majd a tagországok számára.

A műanyagszennyezés járvánnyá nőtte ki magát. A mai határozattal hivatalosan is a gyógyulás útjára léptünk.

– mondta Espen Barth Eide, az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének (UNEA) elnöke

Ahogy korábban írtuk, a megszületendő szerződésben várhatóan lefektetik majd a műanyagok gyártásának, forgalmazásának és újrahasznosításának szabályait azok teljes életciklusát figyelembe véve. Azzal kapcsolatban viszont még jelentős nézeteltérések vannak, hogy a végső egyezménybe mi kerüljön majd bele.

A műanyagszennyezés az éghajlatváltozással és a biodiverzitás csökkenésével egyenrangú bolygószintű válság.

– mondta egy szakértő a találkozót követően

A WWF néhány napja tette közzé új tanulmányát, mely szerint ha az szerződés nem tud majd gátat szabni a műanyagszennyezésnek, akkor a következő évtizedekben komoly környezeti károkat okozhat a probléma. Egyes tengeri fajok például a kihalás szélére sodródhatnak, míg olyan sérülékeny ökoszisztémák, mint a korallzátonyok vagy mangrovék sok helyütt elpusztulhatnak. (Reuters)

search icon