Ezek az európai országok használták a legtöbb megújuló energiát
Ezek az európai országok használták a legtöbb megújuló energiát

A napenergia, a szél és más zöld források 21,8 százalékkal járultak hozzá az EU teljes energiafogyasztásához az Eurostat adatai szerint. Ez 0,3 százalékos csökkenés volt 2020-hoz képest, szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a világjárvány miatti zárlatok feloldása után megugrott az energiafelhasználás.

A jelentés azonban azt mutatja, hogy Európa energetikai infrastruktúrája továbbra is jó irányba halad, amit a közelmúlt globális eseményei is ösztönöztek. A múlt hónapban a Nemzetközi Energiaügynökség felfedte, hogy a világ a következő öt évben annyi megújuló energiát fog felhasználni, mint az elmúlt 20 évben.

A megújuló energiaforrások már eddig is gyorsan terjedtek, de a globális energiaválság egy rendkívüli új, még gyorsabb növekedési szakaszba léptette őket, mivel az országok igyekeznek kihasználni energiabiztonsági előnyeiket

– magyarázta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Az Eurostat 2022-re vonatkozó adatai tehát minden bizonnyal ígéretesebb történetet mesélnek majd el. Íme, amit addig is tudunk az EU energiafogyasztásáról: Svédország 2021-ben ismét az élen végzett, mint a megújuló energiát legnagyobb arányban felhasználó uniós ország. Az északi ország abban az évben energiájának csaknem kétharmadát megújuló forrásokból szerezte be, főként biomasszából, vízenergiából, szélből, hőszivattyúkból és folyékony bioüzemanyagokból.

A lista következő helyezettje Finnország volt, 43 százalékkal. A harmadik Lettország 42 százalékkal, amely főként biomasszából és vízenergiából származik. Ezt követi Észtország, Ausztria és Dánia, ahol az energia 38, 36, illetve 35 százaléka származik megújuló energiaforrásokból. Ezen országok energiamixében nagy a vízenergia és a szélenergia részaránya.

A tavalyi év adatai már azt mutatják, hogy Izlandon származik a legnagyobb arányban megújuló energiaforrásokból az energia, köszönhetően a nagy geotermikus erőforrásainak. Az Eurostat számításai szerint tiszta energiájának mintegy 86 százaléka származik ebből a forrásból. A második helyen Norvégia áll, ahol a megújuló energiaforrások aránya 76 százalékos.

Mint az elemzők megjegyzik, még hosszú út áll előttünk, amíg az EU eléri a megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzését. Ez jelenleg 2030-ra 40 százalékban lett meghatározva, de jelenleg is folyik a vita arról, hogy ezt a célt 45 százalékra emeljék.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon