Mi vár az esőerdőkre melegedő bolygónkon?
Mi vár az esőerdőkre melegedő bolygónkon?

A University of Arizona kutatói egy sci-fibe illő helyen nyerhettek bepillantást az esőerdőkre váró lehetséges jövőbe. Kutatásuk szerint még nincs minden veszve.

Az Arizona államban található Bioszféra 2 létesítmény az elmúlt években a University of Arizona Ökológiai és Evolúcióbiológiai Intézetének kutatási terepeként szolgált. A valaha épített legnagyobb zárt, és teljesen önellátó rendszer alkalmas a földi biomok szimulálására.

A kutatás fókuszába a trópusi biom került: a természetes és a mesterséges közegben végzett méréseiket összehasonlítva, az egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a trópusi erdők jóval ellenállóbbak a hőmérséklet emelkedésével szemben, mint azt eddig gondolták.

Az üvegkupola alatti trópusi erdőben a hőmérséklet a 40 fokot is elérheti, ennek ellenére az fák élnek és virulnak. Ez az érték mintegy 6 fokkal magasabb, mint ami trópusokon ma mérhető. Ez azért ad okot a reménykedésre, mert az évszázad végére prognosztizált hőmérséklet-emelkedés, alacsonyabb, mint a fenti érték, így a globális klímaváltozás nem jelenti szükségszerűen a trópusi erdők eltűnését.

Megfigyelték továbbá, hogy miképp a természetes erdőkben, úgy a zárt rendszerben is összefüggés van a fotoszintézis mértéke és a levegő nedvességtartalma között. Míg a száraz levegőben leáll a folyamat, addig a nedves levegőben egészen magas hőmérsékleti értékekig működtetik a fák a fotoszintézist.

Az 1991-ben épült, és bő tíz éve a University of Arizona kezelésében működő Bioszféra 2 létesítmény egyedülálló lehetőséget teremt hasonlóan különleges kutatásokra, melyek során olyan hatásokat lehet megfigyelni, melyeket egyébként nem lehetne vizsgálni.

Forrás: enn.com

search icon