A pislogás nemcsak a szemünket tisztítja
A pislogás nemcsak a szemünket tisztítja

A klasszikus elképzelés szerint a pislogással nedvesítjük és tisztítjuk a szemünket – azonban egy új kutatásból kiderült, hogy ennél sokkal fontosabb feladata is van ennek az önkéntelen mozdulatnak.

A Rochesteri Egyetem kutatóinak, a PNAS folyóiratban közzé tett vizsgálati eredménye szerint, a pislogásnak kulcsszerepe van abban, ahogyan az agyunk a látottakat feldolgozza. A tanulmányból kiderült, hogy a pislogásnak köszönhetően észlelhetjük az előző pillanatban látottaktól jelentősen eltérő fényerősséget a látóterünk egy-egy pontján. A szemhéjunk gyors mozgásának köszönhetően pislogáskor megváltoznak a retinát ingerlő fénymintázatok, ez pedig egészen más vizuális jelet közvetít az agyunknak, mint amikor nyitott a szemünk és valamilyen pontra figyelünk.

A kutatók különös módon vizsgálták az alanyokat. Egyrészt pontosan követték a szemmozgásukat, másrészt az idegi aktivitás elektromos jeleinek elemzésével követték, hogy mi zajlik a pislogás környéki időben. Kiderült, hogy a pislogás a látott mintázatokban zajló változásokat felerősíti, vagyis maga a pislogás átfogóbb képet ad a látottakról.

„Az idegsejtek a változatlan dolgokra nem reagálnak, ám az időbeli változásokra már nagyon is” – magyarázta Bin Yang, a kutatás egyik résztvevője. „A hirtelen megszakításokkal, amelyet a pislogások jelentenek, a vizuális feldolgozó rendszer arra kényszerül, hogy erősebben reagáljon a retinát érő fényingerekre. Ennek köszönhetően, a közhiedelemmel ellentétben, a pislogás nem rontja, hanem javítja a látottak érzékelését, és ellensúlyozza a kieső időt.”

Egészségünk megőrzése, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(National Geographic)

Fotó: Stock photo

search icon