Hogyan tartsuk karban az agyunkat?

Hogyan tartsuk karban az agyunkat?
Hogyan tartsuk karban az agyunkat?

Testünk egyik legfontosabb részeként, szervezetünk irányítóközpontjaként működik az agyunk. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a „szükségleteire”. Mint bármely más szervünk, az agyunk is akkor tud a leghatékonyabban működni, ha megfelelően karbantartjuk. Ezt vajon hogyan tehetjük?

Többféle módszer létezik, a következőkben a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat:

Tornáztassuk az agyunkat!

Csakúgy, mint testünket, úgy az agyat is rendszeresen „tornáztatni” kell. Tudósok felfedezték ugyanis, hogy ezzel az idegsejtek közötti kapcsolatokat tudjuk stimulálni, aminek révén új kapcsolatok is létrejöhetnek közöttük, illetve teljesen új sejtek is kialakulhatnak. Ez azért is jó, mert lényegében minél több idegsejt és sejtkapcsolat van az agyunkban, annál jobban „be van biztosítva” az agy működése a sejtek esetleges elhalása esetén. Szóval a lényeg, hogy minél többet olvassunk, próbáljunk meg fejtörőket, keresztrejtvényeket, logikai és matematikai példákat megoldani, illetve kreatív hobbikat is űzni, mert ezek révén mind-mind védjük agyunk egészségét, miközben fejlesztjük gondolkodásunkat.

Eddzünk rendszeresen!

Lehetséges, hogy már elcsépeltnek hangzik, mégis az egyik legfontosabb teendő, amit az orvosok mindig és mindenhol hangsúlyoznak, hogy minél több testmozgással segítsük elő agyunk vér- és oxigénellátását, ezzel is csökkentve az agyban esetlegesen kialakuló betegségek kockázatát. Annak, aki esetleg most adná fejét sportolásra, itt elérhető cikkünk is segítséget nyújthat abban, hogyan tegye meg az első lépéseket.

Aki pedig nem szeretne elköteleződni egy sportág mellett, annak sem kell csüggednie, ugyanis a tudósok azt is kimutatták, hogy akár az erdei séták is képesek csodát tenni agyunkkal.

Az erdő és a sport tökéletes párosítás.
Kép: pexels

Figyeljünk oda az étkezésre!

Fontos, hogy megfelelő rendszerességgel és változatosan étkezzünk, és ne vigyük túlzásba az akár kicsit is káros ételek fogyasztását. Erre remek megoldás lehet a mediterrán diéta, amely a gyümölcsök, zöldségek, halfélék, teljes kiőrlésű ételek és telítetlen zsírsavak (például a dióolaj) erőteljes túlsúlyát jelenti az étkezésben. Ezzel a módszerrel megelőzhetjük a cukorbetegség kialakulását, továbbá könnyebben fenntartható a megfelelő vérnyomás és koleszterinszint. Kutatások igazolják, hogy ezek a betegségek mind fokozzák a demencia megjelenésének kockázatát.

Az étkezés kiemelt jelentőségű.
Kép: pexels

Minimalizáljuk a káros szerek használatát!

Természetesen sokkal könnyebb kimondani, mint megvalósítani, mégis fontos hangsúlyozni, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklésével nagyban csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát.

Felejtsük el a dohányzást!
Kép: pexels

Ápoljuk társas kapcsolatainkat!

Az emberek természetüknél fogva társas lények, így nem csoda, hogy a szociális kapcsolatok fenntartása kritikus pontja lehet életünknek. Ha egészséges életmódú és támogató barátok, családtagok vesznek körül minket, sokkal nagyobb eséllyel hozunk mi magunk is egészségünket erősítő döntéseket, amelyek mentális és fizikai állapotunkat is javíthatják. Ezenfelül társas kapcsolataink révén könnyebben megküzdhetünk a szorongással, a stresszes szituációkkal vagy akár a depresszióval is.

Védjük fejünket!

Használjuk az agyunkat!
Kép: pexels

Ez a tanács fölöslegesnek hangozhat, de itt nem az átlagember mindennapjaira gondolunk. Persze fontos, hogy minden szituációban védjük a fejünket, hiszen az agy sérülése akár végzetes következményekkel is járhat. Sok sport esetében éppen a fejünket érik a legnagyobb ütések – ilyenek például a küzdősportok –, de számos csapatsportban is vigyázni kell. Mára ijesztően megnőtt azoknak a sportolóknak a száma, akiknél akár aktív éveikben, akár visszavonulásuk után krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) elnevezésű betegség alakult ki. Lefolyása az Alzheimer-kóréhoz hasonlít, és sajnos ez is halállal végződik.

Van olyan sport, amely fejsérüléssel is járhat.
Kép: pexels

A betegség leggyakrabban a sportolás közben agyrázkódáson többször átesett alanyoknál jelentkezett. Az amerikai futballisták körében például nemrégiben kezdték el intenzívebben kutatni a betegség kialakulását. Egy 2017-es kutatás szerint a vizsgált 202 sportoló 87%-ánál kimutatták a betegséget. Érdemes tehát tisztában lenni a kockázatokkal, mielőtt egy sportba belevágunk, illetve fontos óvni a fejünket megfelelő védőeszközökkel, odafigyeléssel.

Összegzés

Ahogy az előbbiekből látható, életmódunk számos olyan veszélyt rejthet, amelytől meg kell óvni fejünket, agyunkat. Egy kis odafigyeléssel és a cikkben megfogalmazott intelmek és tanácsok betartásával azonban hozzájárulhatunk egy minél teljesebb és biztonságosabb életforma megteremtéséhez.

search icon