Mikrozöldek
Mikrozöldek

A mikrozöldek, más néven mikrozöldségek, illetve mikrosaláták ehető fiatal növényi hajtások. Lényegében a hétköznapi zöldségek tartoznak ide, mint amilyen a borsó, a káposztafélék, a retek és a fűszernövények.

A mikrozöldek általában 14 napnál fiatalabb (7–14 napos) növények, amelyeken már megjelentek a felnőtt növényre jellemző apró hajtások és levelek, azonban a gyökérrendszerük még nem fejlett ki igazán. Méretük fajtól függően 3–10 cm.

Intenzív ízük mellett rendkívül magas a tápanyagtartalmuk. Nagy mennyiségben tartalmaznak C- és E-vitamint, béta-karotint, aminosavakat, enzimeket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat. Például a mikrozöldség-vöröskáposzta, a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamint, 6-szor több C-vitamint és 69-szer több K-vitamint tartalmaz.

További szócikkek
search icon