Milyen állat vajon Attenborough szépsége?
Milyen állat vajon Attenborough szépsége?

Sir David Attenborough, a BBC híres természettudósa mostantól egy őskori bogár névadójaként is büszkélkedhet. A Föld bolygó műsorvezetőjét egy olyan újonnan felfedezett bogárfaj elnevezésével tisztelték meg, amelyről úgy vélik, hogy 49 millió évvel ezelőtt élt.

A denveri és luxemburgi természettudományi múzeum tudósai azonosították a bogárfajt, amely már 1995 óta látható a denveri múzeumban. Az eredményeket pedig a Papers in Paleontology című folyóirat friss számában tették közzé. A békalábú bogarat, azaz immáron hivatalosan is Attenborough szépségét (Pulchritudo attenboroughi), a coloradói Green River Formációban fedezték fel.

Pulchritudo attenboroughi

A bogárfosszíliák viszonylag ritkák, ezt a példányt is először összetévesztették egy hosszúszarvú bogárral. De a bogár bonyolult szárnyburkolati mintázatai felkeltették Frank Krell, Denveri Természeti és Tudományos Múzeum entomológiai vezető kurátorának figyelmét. A szakember így méltatta a leletet:

Ez az egyik legcsodálatosabb bogárfosszília, amit valaha találtak. A mintázat felülmúlhatatlan tisztaságban és kontrasztban maradt fenn, így ez az egyik legjobban megőrzött bogárfosszília. Határozottan megérdemli a nevét. Sir Davidnél lenyűgözőbben senki sem közvetíti a természet nagyságát és szépségét. Ez a megőrzésében és szépségében egyedülálló fosszília méltó példány egy ilyen nagyszerű ember tiszteletére.

Az újonnan elnevezett bogár jelenleg is látható a Denveri Természettudományos Múzeumban, a múzeum őskori utazás-kainozoikum korszak részlegében.

(Green Queen)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon