Mitigáció
Mitigáció

A mitigáció a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok légkörbe kerülésének visszafogását, bolygónk üvegházhatásúgáz-elnyelő képességének növelését, tehát tulajdonképpen a klímaváltozás ütemének lassítását jelenti.

A mitigáció egyik fő eleme a fosszilis energiahordozók kitermelésének és felhasználásának csökkentése, valamint ezzel arányosan a megújuló energiaforrások (pl. napelemparkok, szélerőművek) részarányának növelése. Az energiahatékonyság növelése szintén elősegíti a mitigációs folyamatot. Legalább ilyen fontos a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentése is. A mitigációt szolgálják az elnyelésben szerepet játszó megoldások is, gondoljunk akár a mesterséges szénmegkötés módjaira, akár a természetes területek megóvására!

A klímaváltozás kezelésének másik alapvető stratégiája az adaptáció, ami a klímaváltozás negatív hatásaihoz való alkalmazkodást jelenti. A probléma kezeléséhez mindkét stratégiára szükség van. Újabban létezik a klímastratégiának egy harmadik pillére is, a szemléletformálás, amely mind a mitigációs, mind az adaptációs célkitűzések megvalósulását szolgálja.

További szócikkek
search icon