Nagy-Britannia élen jár a megújuló energia előállításában
Nagy-Britannia élen jár a megújuló energia előállításában

Az energiaágazat számára nehéz év volt a tavalyi, mivel a gáz és az olaj ára az egekbe szökött, ami viszont hozzájárult a villamos energia árának emelkedéséhez. Többek között emiatt 2022-ben Nagy-Britanniában a szélenergia új csúcsot ért el. A szélerőművek tavaly a szigetország villamos energiájának több mint negyedét állították elő, derül ki az új adatokból.

A brit kormány olyan megállapodást írt alá, amely két szénerőművet tartana tartalékként arra az esetre, ha szükség lenne rájuk, mert az ország nem tudna elegendő gázhoz jutni. Ez azonban nem akadályozta meg, hogy a nulla szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások, amelyek közé tartozik az atomenergia is, az ország villamosenergia-mixének sokkal nagyobb részét tegyék ki, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

A 12 hónap alatt a szén-dioxid-mentes villamos energia a teljes mennyiség 48,5%-át tette ki, szemben a gáz- és szénenergia 40%-ával

– írja cikkében az Indepndent.com.

A zöld áram oroszlánrészét a szárazföldi és a part menti szélturbinák adták. Összességében Nagy-Britannia villamos energiájának 26,8%-a származott szélerőművekből, a második helyen a gáz után, amely a teljes mennyiség 38,5%-át állította elő. Az atomenergia a termelés 15,5%-áért volt felelős, a biomassza – amelybe beletartozik a fapellet erőművekben történő elégetése is – 5,2%-kal járult hozzá az éves árammennyiséghez. A napenergia 4,4%-ot termelt, míg a szénerőművek a brit villamos energia 1,5%-át állították elő.

A szén felhasználása a mindennapi energiamixben tovább csökkent, 2022-ben a szén a termelésnek mindössze 1,5%-át tette ki, ami jól mutatja az elmúlt tíz év során bekövetkezett jelentős csökkenést, amikor 2012-ben a szén a megtermelt villamos energia 43%-át tette ki.

Nagy-Britanniában február volt a legzöldebb hónap a feljegyzések kezdete óta, mindössze 126 gramm szén-dioxid kibocsátása jutott egy egységnyi villamos energiára. A legzöldebb nap december 28-án volt, 52 gramm szén-dioxiddal, és novemberben először több mint 20 gigawattnyi villamos energiát termeltek szélerőművek, amely rekordot decemberben ismét megdöntötték.

(Forrás: independent.co.uk)

search icon