Hogyan kerülhet a polcokra friss gomba a jövőben is?
Hogyan kerülhet a polcokra friss gomba a jövőben is?

Az európai gombatermesztés olyan stratégiai mezőgazdasági ágazat, amely a hagyományt és az innovációt ötvözi, miközben egészséges és fenntartható élelmiszerterméket biztosít.

Az európai gombatermesztés stabil, és 2025-re várhatóan 1 040 200 tonna termelést fog elérni. A termelés mintegy kétharmadát a friss piacra szánják, míg a fennmaradó részt feldolgozzák. Az ágazat jelenleg jelentős kihívásokkal néz szembe, a piac alakulásától és a termelési költségektől kezdve a csomagolásra és a tőzeg használatára vonatkozó szabályozási nyomásig – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

Egy másik kérdés a fenntarthatósággal kapcsolatos. A termesztőközeg kiegészítéseként használt tőzeg alternatíváinak keresése prioritást élvez. A Bioschamp projekt, valamint számos egyesület és vállalat alternatív anyagokat tesztel biztató eredményekkel, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy garantálja a tőzeg kiváltását. A technikai és szabályozási kérdések továbbra is nyitottak, beleértve a termesztett talajok tényleges hozamát is.

Azonban a legvitatottabb probléma jelenleg a csomagolás kérdése. Az új uniós rendelet 2030-tól betiltja a műanyag használatát a friss gyümölcsök és zöldségek esetében, bizonyos kivételektől eltekintve. A vízveszteségre és a fizikai behatásokra érzékeny gombáknak nagyon drága innovatív csomagolási megoldásokra vagy a kivételek közé való felvételre lehet szükségük.

A gombatermesztés egy átmeneti szakaszban van, ahol a friss termékek betakarításának automatizálására tett különböző kísérletek egyelőre csak tesztek, amelyek még nem tették kifizetődővé a beruházásokat. Elengedhetetlen a modern termesztési technikák általános kultúrájának megteremtése, és ezek összekapcsolása a környezeti és gazdasági fenntarthatósággal.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Fotó: Canva

search icon