Magyar kutatók eredményei alapján tehető biztonságosabbá a gombatermesztés
Magyar kutatók eredményei alapján tehető biztonságosabbá a gombatermesztés

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével több mint egymilliárd forintból megvalósult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően.

A gombaipar a digitalizációt is magában foglaló nagyüzemi technológiák mellett növényi vázanyagok és különféle mezőgazdasági hulladékok alkalmazására is nagymértékben támaszkodik. Ezek felületén azonban számos olyan penészgomba telepedik meg, amelyek másodlagos anyagcsere termékei között toxikus vegyületek, azaz mikotoxinok is vannak.

A Nemzeti Versenyképesség és Kiválósági Program finanszírozásával zárult projekt egyik legfőbb célja az volt, hogy a lehető legpontosabban felmérjék ezek élelmiszerbiztonsági kockázatát.

Ahogy arról már többször is írtunk, a gombatermesztésnek nagy szerepe lehet a jövő fenntartható étkezésének. A gombák kedvező összetétele alkalmassá teszi őket arra, hogy a növény központú étrendben fontos szerepet töltsenek be. Egyszerű és kis kibocsátással járó termesztésükhöz nincs szükség termőföldre, a termesztőközeget pedig képezhetik a mezőgazdaság másra egyébként nem használt melléktermékei is. Épp ezért rendkívül fontosak a MATE kutatásához hasonló előrelépések.

A kutatás során megvizsgáltuk azoknak a mikrobiológiai folyamatoknak a tudományos hátterét, amelyek kedvezően változtatják meg a gombakomposzt és a szubsztrátum mikotoxin koncentrációját. Meghatároztuk, hogy melyek azok a baktériumfajok, amelyek alkalmasak a mikotoxinok mennyiségi bontására, az ipar oldaláról pedig kidolgoztunk egy olyan monitoringrendszert is, amely analitikai mérések alapján jelzi a toxinok koncentrációját, és útmutatást ad arra, hogyan tehető biztonságossá a gombatermesztés.

– mondta Dr. Fodor Péter, a MATE emeritus professzora, a projekt szakmai vezetője.

A projektben a Bio-Fungi Kft. és Mutsy Árpád projektvezető irányításával, valamint a MATE több intézetének és az ELTE Mikrobiológiai Tanszékének részvételével egy konzorcium állt össze, amelynek tagjai alap- és alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket végeztek, összesen 1,015 milliárd forint támogatással.

(uni-mate.hu/Greendex)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon