Lehet, hogy gombahulladékból lesz a hamburgerünk
Lehet, hogy gombahulladékból lesz a hamburgerünk

A gomba ízletes és egészséges táplálék, azonban termelése során nagy mennyiségű hulladék keletkezik. Ennek kezelése eddig nehézkes volt, egy friss holland kutatás viszont komoly áttörést ért el a hasznosításában, amiről a phys.org cikke nyomán a hvg.hu számolt be.

Egy kilogramm gomba termesztésekor 3 kg hulladék keletkezik, és csak az Európai Unióban évente körülbelül 3 millió tonna ilyen melléktermék képződik. Ugyan magas szervesanyag tartalma miatt kiváló komposzt lehetne, de magas nedvességtartalma a kezelését költségessé teszi, így csak elvétve hasznosítják ilyen módon újra.

Erre a problémára kínál megoldást a BioDetection Systems megoldása, mely során a gombatermesztés során keletkező hulladékból kivonják például a fehérjét, a szénhidrátot, a zsírt és a kitint, ezekből pedig új termékeket tudnak létrehozni.

Többek között élelmiszerek, műtrágya és bioműanyagok alapanyagát szolgáltathatja a módszer, mely a hulladékot mintegy 40%-kal képes csökkenteni. Ezen túl a cég azt is kutatja, miképp lehet környezetbarát módon kiszárítani a hulladékot úgy, hogy ehhez nem használnak hagyományos energiaforrást.

search icon