Rekordméretű jéghegyet fedeztek fel a tudósok
Rekordméretű jéghegyet fedeztek fel a tudósok

2022 októberében egy felhőfelhő-felhőszakadás során egy hatalmas, geometrikus alakú jégdarabot fedeztek fel a Drake-átjáróban lebegve. Ez az A-76A antarktiszi jéghegy, ami a világ óceánjain úszó egykori legnagyobb jéghegy legnagyobb megmaradt darabja.

A jéghegy hosszú, lapos alakja megkülönböztethető a Déli-óceánban délebbre lévő tengeri jégtől. A jéghegyek nem tengeri jég, ezek a gleccserek vagy jégtáblák úszó darabjai, míg a tengeri jég az óceán felszínén úszó, fagyott tengervíz.

A jéghegy szülőjéghegye 2021 májusában szakadt le az antarktiszi Ronne jégtakaróról.

Akkoriban ez volt a legnagyobb jéghegy a bolygón, de egy hónapon belül a jéghegy elvesztette ezt a státuszát, amikor három darabra tört

– írja cikkében Kathryn Hansen, a NASA Föld-megfigyelőközpont munkatársa.

A legnagyobb darab, az A-76A jéghegy most közel 2000 kilométerre sodródik a Drake-átjáróban. Az átjáró a dél-amerikai Horn-fok és az antarktiszi Déli-Shetland-szigetek, köztük az Elefánt-sziget közötti zavaros víztömeg.

A hosszú út ellenére a jéghegy mérete figyelemre méltóan változatlan maradt. 2021 júniusában az Egyesült Államok Nemzeti Jégközpontja (USNIC) szerint az A-76A 135 kilométer hosszú és 26 kilométer széles, ez a teljes terület körülbelül London kétszeresének felel meg.

Egyelőre nem tudni, hogy az A-76A hová sodródik legközelebb. Már több mint 500 kilométerrel északabbra van a 2022. júliusi helyzetétől, amikor az Európai Űrügynökség Sentinel-1 műholdja azt mutatta, hogy a jéghegy elhaladt az Antarktiszi-félsziget mellett. A Sentinel-1 műholdak szintetikus apertúrájú radarműszereket hordoznak, amelyek még az ausztrál tél sötétjében is képesek megfigyelni a felszínt.

A jéghegyeket észak felé haladva általában a Drake-átjárón átáramló erőteljes antarktiszi cirkumpoláris áramlat keletre tolja. Onnan a jéghegyek gyakran északra, az Egyenlítő felé sodródnak, és a térség melegebb vizeiben gyorsan megolvadnak.

(forrás: earthobservatory.nasa.gov)

search icon