Skorpió a lakásodban?

Skorpió a lakásodban?
Skorpió a lakásodban?

Bizony! Gyakoribb, mint hinnéd! Na, persze nem kell megijedni, ugyanis nem egy trópusi mérges fajról van szó. Sőt, mi több, a jelenléte még hasznos is. Íme, a könyvskorpió!

A könyvskorpió (Chelifer cancroides) a pókszabásúak osztályába, ezen belül pedig az álskorpiók (Pseudoscorpionida) rendjébe tartozik, míg rokonai, az igazi skorpiók ugyanezen osztály skorpiók (Scorpiones) rendjének tagjai. A Földön mindenhol megtalálható, főként a lakások kevésbé forgalmas helyiségeiben él, szekrényekben, repedésekben, nemritkán könyvespolcokon.

Tudtad? Az álskorpiók világszerte elterjedtek és igen gyakoriak. Legtöbb fajuk mohák, levelek, fák kérge alatt él. Többnyire apró rovarokkal és atkákkal táplálkoznak, melyeket ollóikkal kapnak el. A borostyánkőben is előfordulhatnak.

Komoly külső apró méretben

Ez a picike, csupán 3–4 milliméter testnagyságú ízeltlábú elölről nézve valóban skorpiónak tűnik. Fejtora elején nagy, ollós végű tapogatókat visel, hátulról azonban inkább pókszerű a megjelenése. 10–11 szelvényes potroha egybenőtt a fejtorral, és a skorpióktól eltérően nincs fullánkos farka sem.

Ádáz kis ragadozó

Amilyen picike, olyan hatékonyan vadászik a házi poratkára, a könyvtetvekre és a portetvekre. Jelenléte tehát számunkra egyáltalán nem veszélyes vagy káros, hanem kifejezetten hasznos.

Könyvskorpió prédájával
Fotó: Canva

Érdekesség: fejtetűtől szenvedő emberek fején is találtak már álskorpiókat, amelyeket a bő élelemforrás vonzott oda.

Rákszerűen mozog, és más rovarokon repül

Érdekes szokása ennek a picinyke élőlénynek a forézia: kis ollóival belekapaszkodik a különféle repülő rovarok lábába, és így utazik. Arra, hogy ez szándékos-e vagy véletlen, nincs biztos magyarázat. A könyvskorpió mozgása egyébként a rákokéhoz hasonló, inkább oldalirányba vagy hátrafelé halad, mintsem előre.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: Canva

search icon