Soha nem látott áram- és gázfogyasztás Magyarországon
Soha nem látott áram- és gázfogyasztás Magyarországon

A hideg napok és a koronavírusból adódó fogyasztási szokások változása miatt egymás után dőlnek meg a magyarországi energiafogyasztási rekordok.

Gázfogyasztási rekord

A Magyarországot szélvihar kíséretében elérő hideg levegő miatt a napokban biztosan megdől nem csak az idei, de a sokéves hazai napi földgáz-felhasználási csúcs is.

A meteorológiai előrejelzés szerint most, február közepe felé a 2017. Januárinál is hidegebb lehet, ezt is figyelembe véve pedig nem lenne meglepő, ha

a napokban jócskán 70 milliárd köbméter fölé emelkedne magyarország földgázfogyasztása. Ezt valószínűsíti az is, hogy a koronavírus-járvány miatt az otthoni energiafelhasználás magasabb, mint ilyenkor lenni szokott, miközben a nem teltházzal üzemelő irodaházak és egyéb gazdasági ingatlanok fűtési és általános energiaigénye nem csökkent érdemben.

Idén télen eddig mindösszesen 2,86 milliárd köbméter földgázt használt fel az ország, így ha a mostani hideg időszak nem húzódik el, még akár az elmúlt évek egyik legalacsonyabb gázfogyasztását is hozhatja a 2020/21-es tél. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mostani, várhatóan rövid hideg időszak önmagában nem idézi majd elő a gázszámla emelkedését.

Áramfogyasztási rekord

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. pénteken az MTI-t arról tájékoztatta, hogy megdőlt Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja.

A hitelesített adatok alapján csütörtökön a 17 óra 45 perc és a 18 óra közötti időszakban az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot, ami történelmi rekordnak számít.

Az előző csúcsot, 7105 megawattot 2019. december 5-én regisztrálta a rendszerirányító.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(telex/portfolio.hu)

search icon