Sürgősen be kell tiltani a nem újrahasznosítható műanyag minden fajtáját
Sürgősen be kell tiltani a nem újrahasznosítható műanyag minden fajtáját

Az Egyesült Királyság második legnagyobb és London legnagyobb hulladékhatósága, az Észak-Londoni Hulladékhatóság (North London Waste Authority, NLWA) felszólította a brit kormányt, hogy „sürgősen” tiltson be több egyszer használatos műanyagot, és „haladéktalanul” vezessen be 50 pennys díjat az eldobható kávéspoharakra.


Az NLWA felhívása a Greenpeace és az Everyday Plastic nem kormányzati szervezet által készített The Big Plastic Count (A nagy műanyagszámlálás) című felmérés közzétételét követi, amely szerint az Egyesült Királyság háztartásai évente 100 milliárd darab műanyag csomagolást dobnak ki, és mindössze 12%-át hasznosítják újra.

Az NLWA szerint a probléma az, hogy a műanyagok egy része, különösen a puha műanyagok és az összetett anyagokból készült termékek, például az elvitelre szánt kávéspoharak nem újrahasznosíthatók.

A nem ökológiai hulladékok ellen nem akkor lehet a legjobban fellépni, amikor már a szemétben landolnak, hanem már a kezdetektől fogva – a gyártóknak egyáltalán nem kellene gyártaniuk, és helyette fenntartható alternatívákra kellene összpontosítaniuk.

A közlemény szerint míg az olyan újrahasznosítható műanyagokat, mint a tejesüvegek, könnyű új termékekké alakítani – és ha Észak-Londonban az újrahasznosító kukákba kerülnek, 100%-ban az Egyesült Királyságban dolgozzák fel őket -, addig sok más fosszilis alapú műanyag, például a gyümölcsöket és zöldségeket borító hajlékony műanyag, a ropogós csomagok és a buborékfólia nem újrahasznosítható.

Forrás: circularonline.co.uk

search icon