Szeptember 8. és 10. között rendezik meg a jubileumi, 25. Szarvasi Szilvanapokat a Békés vármegyei városban.
A rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a fesztiválon sokféleképp kínálják a gyümölcsöt: lesznek szilvás sütemények, szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök és rézüstökben rotyogó szilvalekvárok.
A szilva ünnepének elengedhetetlen felvonása a Termésáldás, amelyre vasárnap délelőtt kerül sor az Evangélikus Ótemplomban. Idén is hirdetnek receptversenyt a szilvás süteményekre, ezúttal nemcsak Szarvas kedvenc sütijét, hanem Munkácsy kedvenc szilvás süteményét is keresik.
A Vízi Színház előtti parkolóhoz érkezik szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza Prohászka Béla és Tímár András Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakácsokkal.
A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította meg többek között a gyümölcsfák telepítésére; 1790-ben 93 gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és egy 15 holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültetett.
Az 1890-es évektől a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, így alakult ki Szarvas határában az 1100 holdnyi zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.
A részletes program a Szilvanapok weboldalon érhető el.
(MTI)