Széleskörű társadalmi összefogással és drónokkal mentik meg a māui delfineket Új-Zélandon

Széleskörű társadalmi összefogással és drónokkal mentik meg a māui delfineket Új-Zélandon
Széleskörű társadalmi összefogással és drónokkal mentik meg a māui delfineket Új-Zélandon

A halászat káros hatásainak és a toxoplazmózis következményeképpen Új-Zéland nyugati partjainál már csak 63 őshonos māui delfin maradt. A populáció védelme és fenntartása érdekében a Sanford és a Moana halászati vállalatok, az új-zélandi kormány, a WWF-Új-Zéland, kutatók és technológiai szakértők összefogtak egy olyan drón finanszírozására és kifejlesztésére, amely képes megtalálni és nyomon követni a māui delfineket mesterséges intelligencia segítségével.

A részt vevők az együttműködéstől azt remélik, hogy adatokat tudnak gyűjteni a delfinek élőhelyéről, populációjának méretéről és viselkedéséről, amelyek alapján a kormányzat politikai változtatásokat tudna végrehajtani a populáció csökkenésének megállítása érdekében.

A MĀUI63 nonprofit szervezet által kifejlesztett, 2019-ben megkezdett első tesztek azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia technológia több mint 90 százalékos pontossággal képes megkülönböztetni a māui delfineket más fajoktól. A 120 méteres magasságban repülő, 50-szeres optikai zoomos kamerával felszerelt drón akár hat órán át képes megtalálni, követni és filmezni a vizi emlősöket. Az első kísérletek idén januárjában kezdődtek, így az elkövetkező hónapokban betekintést nyerhetünk a delfinek élőhelyébe és viselkedésébe.

A drónból származó adatok segíthetnek a kutatóknak a delfinek legnagyobb fenyegetése, a toxoplazmózis elleni küzdelemben is, amely a macskaürülékben található, és a delfinek szervezetébe akkor kerülhet bele, amikor halat esznek.

Ezek az adatok megfelelő felhasználás esetén segíthetnek megállítani a māui delfin kihalása felé tartó hanyatlást, és ha ezt más veszélyeztetett tengeri állatok esetében is használni kezdjük, akkor ez teljesen megváltoztathatja a természetvédelmet.

mondta Rochelle Constantine, az Aucklandi Egyetem tengerkutatója, aki aktívan közreműködik a projektben.

A technológiában rejlő lehetőségek segítettek a civil társadalom, a tudomány és a kormányzat példátlan összefogásában a delfinek megmentése mentén.

A mi jövőképünk az, hogy az emberek harmóniában éljenek a természettel. Biztosítani akarjuk, hogy ezek az értékes élőlények védelmet élvezzenek, de azt is szeretnénk, hogy az emberek továbbra is halászhassanak, olyan határok között, amelyek biztosítják a fenntartható környezetet. Lehet, hogy mindannyian különböző táborokban ülünk, de ezek az adatok előbbre visznek minket. Ez hihetetlenül izgalmas.

üdvözölte az együttműködést Livia Esterhazy, a WWF-Új-Zéland vezérigazgatója

(Aljazeera)

(fotó: flickr – Oregon State University)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon