Szemléletformálás a művészet szárnyán: trash art – Holnapután

Szemléletformálás a művészet szárnyán: trash art – Holnapután
Szemléletformálás a művészet szárnyán: trash art – Holnapután

A Holnapután aktuális adásában ismét a hulladékkal foglalkozunk, de egy kicsit más szemszögből, mint korábban. A hulladékra nem kizárólag problémaként, hanem lehetőségként is tekinthetünk. Ezzel foglalkozik adásunk két vendége is, a HybridCycle ügyvezetője, Erdélyi Szabolcs és munkatársa, Sulyok Georgina. Formabontó művészeti projektjeikben azon dolgoznak, hogy megváltoztassák a hulladékokhoz fűződő viszonyunkat, és műalkotásokon keresztül mutassák be a globális válságok egyikeként számon tartott hulladékproblémát.

Az adás első felében röviden arról beszélgetünk, hogy a mindennapokban milyen módszerekkel és praktikákkal tudjuk csökkenteni a háztartásunkban keletkező hulladékot. Szót ejtünk a már zajló műanyagmentes júliusról is, mely kihívásban tavaly a Greendex is részt vett.

Vendégeink megosztják velünk, hogy mit gondolnak a művészet fontosságáról és szemléletformáló erejéről. Megtudjuk, hazánkban sem általános a művészeti galériák látogatása. Erre kínálhat nagyszerű megoldást a trash art, mely képes kézzelfoghatóvá tenni és az utca embere számára is láttatni a hulladékproblémát. Egyik első ilyen jellegű projektjük egy életnagyságú, PET-palackokból készült T-rex volt, mely több nemzetközi kiállítást is megjárt.

A trash art még nem egy izmus, de manapság a témaválasztásban és az anyaghasználat kapcsán egyre többen nyúlnak a hulladék problémaköréhez. Minket az izgat, hogy mennyire sarkallhatók a művészek arra, hogy hulladékból hozzanak létre olyan művészeti installációt, amely lenyomatot hagy a világban, és hogy aztán az alkotás milyen irányba indítja el az utca emberének gondolkozását

– mondja Erdélyi Szabolcs, a Hybridart vezetője.

A HybridCycle szemléletformáló tevékenységének egyik fontos pillére az edukáció: iskoláskorú gyerekek körében próbálják játékos, alkotó workshopok segítségével felhívni a figyelmet a fenntarthatóság gondolatának fontosságára és a hulladék útjára.

Sulyok Georgina megemlíti, hogy idén két nagyszabású projekt keretében próbálnak minél több embert elérni szemléletformáló üzeneteikkel: a Veszprém-Balaton-régióban például a strandokon lehet majd találkozni velük, míg Győr-Moson-Sopron megyében a győri Széchenyi Egyetemmel karöltve több száz intézménybe terveznek eljutni.

Tavasszal indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, akkor sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

search icon