Tájfajta paradicsomokat ültethetnek az ovikertészek
Tájfajta paradicsomokat ültethetnek az ovikertészek

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) nagy népszerűségnek örvendő tájfajta öko paradicsompalántáit idén is országszerte beszerezhetjük, az intézet kutatói pedig idén az Ovikert program részeként a legkisebbekkel is megismertetik az környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.

Az intézet tájfajta paradicsomokat kutató projektje idén megkapta a Highlights of Hungary előkelő helyezését, amelyről így még többen szerezhettek tudomást. Az ÖMKi azonban idén nem csak a felnőtt kertészekre hajt, hanem a kisebbekkel is szeretné megismertetni a tájfajta paradicsomokat.

Ennek nyomán a lassan 10 éve futó Ovikert program számára palántákat adományoztak, melyet a kicsik a Fagyos Szentek után ültethetnek majd ki és gondozhatnak a nyár folyamán. Így sok gyerek tapasztalhatja meg, milyen a finom és egészséges saját kertben megtermelt, frissen szedett bio zöldség.

Azon vagyunk, hogy amikor a gyerekek meglátják a kertet, akkor abban a friss, egészséges, helyi élelmiszert lássák. Manapság már nem minden családi házba terveznek kamrát, nem nagyon nevelnek zöldségeket, inkább díszkertet ápolnak vagy derékig ér a fű.

–mesél a program hátteréről Stiller Tamás, séf és ötletgazda.

Az ÖMKi az Ovikert program mellett a Felelős Gasztrohős Alapítvány szintén óvodásoknak szóló Gasztrohős Palánták Programját is támogatja, mert ahogy azt Drexler Dóra, az intézet ügyvezetője megjegyzi, a gyerekeken keresztül kicsit a felnőttekhez is közelebb lehet vinni az egészséges, hazai bio zöldségek és nem utolsó sorban a tájfajták iránti igényt.

Ha egy kisgyerek az első hat évében komolyan megtapasztal valamit, akkor ez az egész életére kihatással lesz. Mi lenne, ha ez az egészség lenne? Mi lenne, ha a zöldség nem ellenség, hanem barát lenne?

–teszi hozzá az elgondolkodtató kérdéseket Stiller.

Az ÖMKi idén négyféle, a kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtát bocsájt a vásárlóközönség rendelkezésére. Ezek között megtalálható például az erős szárú ceglédi fajta, melyet sűrű bokrosodás jellemez, termése sárgás-narancsos színű, mely állagra roppanós, ízre pedig édes vagy a faddi tájfajta, mely lilás-rózsaszínes bogyójú termésével és kedvező körülmények mellett akár két méteres növekedésével örvendezteti meg a kertészkedőket.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon