Tea helyett ananászt termelnek a felmelegedés miatt Afrikában
Tea helyett ananászt termelnek a felmelegedés miatt Afrikában

A fekete tea egyik legnagyobb exportáló országában, Kenyában egyre több termelő áll át a változó környezeti feltételeknek jobban megfelelő ananász termesztésére.

A klímaváltozás hatásai nyomán a kelet-afrikai országban is egyre szélsőségesebbek az időjárási események, a szárazságok és az áradások száma is nő. Az új körülmények pedig egyre kevésbé kedveznek a hagyományos teatermelésnek, ráadásul a gazdák igen kitettek a külső körülményeknek a szűkösebb erőforrásaik miatt.

Ahogy az africanews írja, a kenyai teatermelés az ország GDP-jének a 4%-át adja, tehát igen jelentősnek mondható. Ezért is létfontosságú, hogy milyen irányt vesz a termelés a jövőben. Egy idén májusban megjelent riport szerint a klímaváltozás 2050-re akár meg is felezheti a jelenlegi teatermelést, ám úgy néz ki, hogy ezt nem várja meg minden termelő.

A gazdák egy része már keresi, milyen más terményekkel helyettesíthetné a teát. Gabriel Mwatha Mbugua teagazdálkodó például a földjei egy részén ananásztermesztésre állt át. Mind mondja, amikor még fiatal volt, sok eső esett, havonta négyszer is szüretelhették a leveleket. Mára ez megváltozott, a havi két szüret vált megszokottá.

Úgy döntöttem, hogy alkalmazkodom a változó körülményekhez, így a tea mellett elkezdtem ananásszal foglalkozni, mert annak nem kell sok eső.

– mondta Mbugua

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon