Elveszve a tyúkfajták között – Milyen baromfit tarts?

Elveszve a tyúkfajták között – Milyen baromfit tarts?
Elveszve a tyúkfajták között – Milyen baromfit tarts?

Millió meg egy tyúkfajta létezik, amelyet érdemes megismerni. Mielőtt választanál közülük, gondold át, miért akarsz tyúkot tartani, és mik a fő szempontjaid! Nehéz kérdések, melyek között néha nagyon nehéz eligazodni.

Mint minden haszonállat, a tyúk is egy vadon élő őstől származik, egészen pontosan a bankivatyúktól. Innen indult világhódító útjára, amely olyannyira sikeresnek mondható, hogy Franciaországban nemzeti szimbólummá is vált. Közép-Európába valószínűleg a kelták hozták be, azóta már őshonos magyar tyúkfajták közül is válogathatsz.

A „buta tyúk” kifejezés igen közismert, azonban a tyúk valójában egyáltalán nem ostoba. A megfelelő körülmények, a természet közelsége nemcsak ellenállóbbá, hanem taníthatóbbá is teszi. A nagyipari, mostoha körülmények nyilvánvalóan nem kedveznek ennek a lehetőségnek. A tyúk szelídíthető (tapasztalat), sőt, trükkökre tanítható. Amennyiben van erre lehetőséged és vágyad, ne szalaszd el, mert nemcsak szórakoztató, hanem izgalmas folyamat is lehet a tyúk idomítása.

Szeretetre méltó állatok
Kép: canva

Miért tarts tyúkot?

Kezdjük a száraz tényekkel: a baromfi hús- és tojás-előállító kisüzem. Legalábbis legtöbben így tekintenek rá. Aránylag olcsón és gyorsan előállítható haszonállat (szándékosan ezt a szót használom), ipari körülmények között is tartható. A húsa jó fehérjeforrás, a tojásáról nem is beszélve, a táplálkozását tekintve sem kell óriási összegeket megmozgatni, mint például a szarvasmarha vagy a sertés esetében.

Azt azonban ki kell emelni, hogy ezzel az ipari állattartással nagyon eltértünk a tyúkok számára megfelelő életmódtól. Egy számára is élhető környezetben nemcsak jobban termel, hanem egészen egyszerűen egészségesebb, kiegyensúlyozottabb is lesz. Ez a húson és a tojáson is meglátszik. Hasonlítsd csak össze egy kertben kapirgáló tyúk tojását egy bolti polcról leemelt ipari tojással! Ég és föld.

A tyúk tehát jó hús- és tojásforrás. Mindemellett jót tehet a kertednek, megfelelően tartva segítheti a kert ökoszisztémájának fenntartását, trágyát ad, és megvéd a kártevőktől.

Nem mellesleg rendkívül kezessé alakíthatod, ha eleget foglalkozol vele, ha ismered a tulajdonságait, és felelős állattartóként bánsz vele. A tyúk ugyanis nem egy egyszerű haszonállat: ha nemcsak élelmiszerforrásként tekintesz rá, hanem akár háziállatként, nagyon sok örömet tud adni a tartása.

Sok zöld és mozgástér kell nekik.
Kép: canva

A tyúk tulajdonságai

Ahhoz, hogy jól tarthasd leendő tyúkjaidat, ismerd meg őket! A látásuk kiváló, hála a szemek elhelyezkedésének, és bár apró fülük van, annál jobban hallanak. A tyúk igazi gourmet, felismeri az ízeket, és a víz hőmérsékletét is be tudja tájolni. Általában nem szívesen repül, de aki tartott már törpetyúkot, tudja, hogy vannak kivételek, igen szép számban. Szívesen hempereg a porban, így tisztítja meg magát, de nem csak ebben nyilvánul meg, hogy tisztaságkedvelő: a tollborzolás és a tollcsipkedés szintén a fürdés része. Komoly hierarchiában élnek, amit a tyúkok és a kakasok is betartanak. Persze van, aki bepróbálkozik, ám a baromfiudvarban farkastörvények uralkodnak.

A leggyakoribb tyúkfajták

Most már ismered a tyúkokat, nézzük, mi alapján választhatsz közülük! Hasznosításukat tekintve lehetnek húshibridek, tojóhibridek, kettőshasznúak vagy kedvtelésből tartott fajták. Mivel jó eséllyel fel sem merül benned a nagyipari tyúktartás, az első három kategóriáról csak pár szóban:

  1. Húshibridek: talán a legmostohábban tartott állatok a húshibridek. Aki boltban vásárol húst, jó eséllyel belefutott már ilyen csirkékbe. Itt bizony komoly hízlalás folyik. Apró helyen élő állatokról beszélünk, akik grammra pontosan kimért takarmányon élnek, hogy 5–6 hét alatt elérjék a 2 kg-os súlyt. A naposcsibék életébe inkább bele se mennék, épp elég hátborzongató videót találhatsz róla a neten.
  2. Tojóhibridek: tojás előállítására tenyésztett fajták. Kifejezetten úgy nemesítették őket, hogy kis helyen, ipari körülmények között is sokat tojjanak. Ma 5 vállalat felel a világ tojóhibrid-ellátásáért, a fajtakínálatban még az is szerepet kap, hogy mekkora, milyen héjú tojásokat állít majd elő az adott fajta, és milyen intenzitással.
  3. Kettőshasznú tyúkok: ezek a fajták már sokkal inkább tarthatók kedvtelésből is, hús- és tojásfronton is jól teljesítenek. Sok közöttük az ősi fajta, jól megélnek természetes körülmények között is.

A kedvtelésből tartott típusok között lehetnek dísztyúkok, törpék vagy különlegesebb fajták. Erről bővebben ebben a cikkemben írtam:

Összességében a fajtaválasztásnál mindenképp vedd figyelembe az alábbiakat:

  • a hasznosítás célja,
  • a tyúkok rendelkezésére álló terület,
  • a fajta tulajdonságai,
  • a takarmányozás adta lehetőségeid.

Ha csak tojástermelés a cél, nyugodtan válogathatsz a kettőshasznú vagy a díszbaromfik közül is, de teljesen más szempont, ha valaki kifejezetten hústermelés céljából tartana tyúkot. Ugyanez az eltérés elmondható akkor is, ha több száz négyzetméter áll rendelkezésedre, vagy csak éppen egy zsebkendőnyi területed van. Szintén meghatározza a fajtaválasztást, hogy maga a fajta mekkora, mennyire ellenálló, tartható-e kint 0–24-ben, esetleg mennyire szökős természet. Végül pedig értelemszerűen mást kíván egy törpe, mint például egy brahma típusú tyúk. A tudatos választást ezek a szempontok mind befolyásolják.

Az ipari állattartás nem az állatok szeretetéről szól.
Kép: canva

Tyúkfajták háztáji tartásra

Kifejezetten háztáji, kedvtelésből tartott tyúkok esetében a fenti szempontok mellett azt is figyelembe szokták venni, hogy mennyire tetszetős az adott fajta. Van egy jó hírem: már rengeteg gyönyörű tyúkfajta közül választhatsz, és közülük sok nemcsak szép, hanem remek tulajdonságokkal is rendelkezik. Most a háztáji fajták közül válogattam pár ajánlásra is igencsak érdemes fajtát.

Erdélyi kopasznyakú tyúk

Ha a szívósabb, élelmesebb fajták közül válogatnál, az erdélyi kopasznyakú jó választás. A hideg, sötét hónapokat is jól bírja, a hideg sem állhatja útját tojószándékának.

Ősi fajta, melyet tollatlan nyakáról ismernek fel legtöbben. Remekül eléldegél a kertben, feltalálja magát. Jól pusztítja a kártevőket, igazi szabad természet. Éppen ezért talán nem a legjobb választás, ha csak kis helyed van baromfitartásra, mert ő ennél vagányabb, lázadóbb fajta.

Kép: canva

Magyar tyúk

A magyar tyúk igazi ősfajta. Közepes méretű, kettőshasznú fajta, amely nemcsak dekoratív, hanem igazi „klasszikus” tyúk. Legelterjedtebb a fehér, a kendermagos, a sárga és a fogolyszínű változat volt, melyek – sajnos a fogolyszínű kivételével – a mai napig fennmaradtak.

Tanyákon, nagy udvarokban, gyümölcsösökben remekül érzi magát, ellenálló fajta, amely húsában és tojásában is értékes. Nem mellesleg igen szép jószág, és aki kedveli a magyar fajtákat, annak kihagyhatatlan a baromfiudvarból.

Kép: canva

Orpington

Inkább húsáért tartják, de igen masszív állatról van szó. Jól bírja a hideget ez az angol fajta, nagy méretű, és nagy méretei ellenére egyáltalán nem nehézkes mozgású. A tojás mennyisége sem elhanyagolható.

Kedves, barátságos fajta, a tyúk jól kotlik, kisebb vagy nagyobb udvarokban is jól megfér. Könnyű szelídíteni, ezért például gyerekek mellé is jó választás lehet. Nem a klasszikus „durr bele” gyorsan hústípus, de a kellő idő és törődés meghálálja magát. Nem mellesleg csak úgy, kedvtelésből is remekül tartható fajta.

Kép: canva

Australorp

Formás, sötét színű, általában fekete fajta, rendkívül barátságos és szép állat. Közepes testalkatú, igazi arany tojást tojó tyúk. Amellett, hogy jól tojik, szereti a tágas tereket és a természetesen elérhető táplálékot. Szintén remek választás kezdők baromfiudvarába, jól tartható, kedves fajta.

Kép: canva

Sebright

A kicsik táborát erősíti ez a szépség: kecses alkatán, izgalmas tollmintázatán túl igazi kedvtelésből tartható madár. Nagyon szép és kezes tyúkfajta, amelyet nem elsősorban a tojása és a húsa miatt, sokkal inkább természete és szépsége miatt fogsz választani.

Kép: canva

Sussex

Kettőshasznú tyúkfajta, nyugodt, jól tartható. Jól tűri a különféle időjárási viszonyokat, a kiscsibék hamar nőnek, izgágák, korán ivarérettek. Angliában tenyésztették a 19. század elején, kitenyésztésében részt vett a dorking, a cochin és a brahma.

Kép: canva

A fajtakínálat tehát széles, de érdemes elgondolkozni azon is, miért jó gondolat a tyúktartás. Ha táplálékforrásként tekintünk rájuk, sokkal jobb olyan hús- vagy tojásforrást választani, amelyről tudod, mit evett. Az ellenálló fajtáknak nincs szükségük gyógyszerekre, csak egy szép, füves, növényekkel teli területre, ahol elkapirgálhatnak.

Ha pedig a kedvtelés részét nézzük: egy tyúk semmivel sem kevesebb, mint valamely más háziállat. Barátságos, hálás, sok esetben szabad, önálló akarattal rendelkező lény, amely mint társ külön örömforrás. Tarts tehát bátran tyúkokat: igazi ékei lesznek a kertednek.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

search icon