A kotlós nélkül kelt csibék

A kotlós nélkül kelt csibék
A kotlós nélkül kelt csibék

Hamarosan itt a húsvét, az ünnep alkalmával pedig előtérbe kerülnek a színes tojások és az aranyos, pelyhes kiscsibék. Ehhez a képhez gyakran kapcsolódik még a tyúkanyó figurája is, de a helyzet az, hogy sokszor a hús-vér anyuka bizony nincs is jelen a történetben.  

Naposcsibe
Fotó: Börzsey Barbara

Szerencsés, akinek van olyan tyúkja az udvarban, amelyik elkotlik, majd a kikelt kiscsibéket szó szerint a szárnyai alá véve lelkiismeretesen fel is neveli. Sajnos a mostani nagyobb hús- vagy tojáshozamra szelektált fajtáknak egyre kisebb a kotlási hajlamuk, így egyrészt emiatt, másrészt hely- és időtakarékosság okán sok gazda vagy gazdasszony kezébe veszi az irányítást, és beindítja a keltetőgépet.

A természetes út

A kotlás változó számú tojás termelése után, a hormonszintváltozás hatására következik be a baromfiban, és általában tavasz elejétől ősz végéig jellemző rájuk ez a viselkedés. Ilyenkor a tyúk testhőmérséklete megnő, a tojástermelése leáll, fészket épít, vagy kiválaszt egy megfelelő helyet, majd elül. Ha ilyenkor van alatta megtermékenyített tojás, akkor 21 nap múlva akár egy sereg kiscsibe fogja mindenhová követni.

Fotó: Canva

A tyúk a kotlás ideje alatt naponta csak egyszer hagyja el a helyét enni és inni, ha pedig valaki közelít felé, akkor tollait borzolva riaszthat, vagy akár csipkedhet is. Aki éppen nem szeretne kiscsibéket, az különféle praktikákkal igyekszik minél hamarabb megszüntetni ezt az állapotot, de olyan is akad, aki kifejezetten a kotlás érdekében vet be bizonyos trükköket.

Ha nincs kéznél kotlós

Ilyenkor jön a keltetőgép. Ez a berendezés imitálja a tyúk (vagy a kacsa, a liba, a fürj stb.) kotlását, tehát megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a tojások számára a keltetés időtartama alatt. Mivel a kotlós rendszeresen forgatja maga alatt a tojásokat, sok géptípusnak automata forgatója is van. Amelyiknek nincs, ott kézzel kell végrehajtani a napi két forgatást.

A kisebb kapacitású otthoni berendezésektől a komoly, ipari méretű gépekig számtalan típust lehet kapni a piacon. Általában 40–60 tojás alatt nemigen szoktak nekiállni a műveletnek. A keltetőbe tehetünk a kívánt fajtákból vásárolt tenyésztojásokat, de az otthoni állományunk vérvonalát is továbbvihetjük így.  

Automata forgatóval ellátott keltető
Fotó: Börzsey Barbara

A keltető előnyei és hátrányai

A keltető előnye, hogy mi választhatjuk ki a kelés idejét, és egyszerre nagyobb mennyiségű tojást keltethetünk, mintha a kotlós alá tennénk őket. A hátránya, hogy a keltetés ideje alatt végig oda kell figyelnünk a megfelelő körülményekre, majd a kikelt kiscsibéket is hetekig nekünk kell nevelgetnünk.

A keltetés menete

A teljesség igénye nélkül (igencsak leegyszerűsítve a folyamatot) a keltetés első lépéseként összegyűjtjük vagy megvásároljuk a kívánt mennyiségű, fajtájú tojást (olyan udvarból, ahol kakas is van, hiszen nélküle érthető módon biztosan nem fog semmi kikelni a tojásokból). A keltetés kezdetéig a tojásokat körültekintően kell tárolni és kezelni, például mindennap forgatni kell őket.

A keltetés előtt a berendezést és a tojásokat is le szokták fertőtleníteni, de alapból érdemes minél kevésbé szennyezett tojást használni. Ha nem automata forgatós a berendezés, jobb, ha ráírjuk a tojásokra például az E (mint este) és az R (mint reggel) betűket, hogy ne zavarodjunk bele a napi kétszeri kézi forgatásba.

A 21 nap alatt ügyelni kell az előírt hőmérsékletre és páratartalomra, sőt, az sem árt, ha beszerzünk egy hő- és páratartalom-mérőt, mert a gépek saját műszerei nem mindig pontosak.

Fotó: Granát-Galló Tímea

A folyamat során a kelés előtti két legizgalmasabb pillanat a 8. és a 15. napon végzett lámpázás. Ilyenkor a tojásokat átvilágítva látjuk, hogy mi a helyzet odabenn, megindult-e az embrió növekedése, fejlődik-e rendesen.

A kelés ideális ideje a szakirodalom szerint 20 nap és 7 óra, ám ez bizonyos körülmények miatt akár 1–2 nappal is eltolódhat. A keltetés utolsó két napjában már nem szabad forgatni a tojásokat (az automata gépekből ki kell venni a forgatókart), és már nem szabad nyitogatni a gép tetejét sem. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tojásokon először egy kis lyukat fogunk látni, majd egy pár óra elteltével a csibe elkezdi szétrepeszteni a héjat, és ki fog bújni a tojásból.

Fotó: Granát-Galló Tímea

A témában egyébként – nem véletlenül – komoly szakirodalom található, így ha valaki most vágna bele a keltetésbe, és sikerre szeretné vinni a próbálkozását, feltétlenül olvassa el a megfelelő szakkönyveket, vagy kérjen tanácsot tapasztalt baromfitartóktól.

És bár nem beszélhetek az összes baromfitartó nevében, de szerintem a legtöbbünk alig várja, hogy a tavasz érkeztével (vagy akár már előbb is) beindíthassa a masinát. A gyermekkorban kapott meglepetéstojások izgalma semmi ahhoz képest, amikor a valódi tojások fejlődését figyeljük, majd pedig tanúi lehetünk az új generáció érkezésének, és vidám csipogás tölti be a portánkat.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: Canva

search icon