Íme a többméteres faroktollakkal rendelkező baromfifajta
Íme a többméteres faroktollakkal rendelkező baromfifajta

A Japán nemzeti kincsének számító 17 baromfifajta közül az Onagadori az egyetlen, ami különleges státuszt élvez: 1952 óta tilos a madarakat és a tojásokat is exportálni.

A fajta arról híres, hogy több méter hosszú faroktollakkal rendelkezik, melyek a megfelelő körülmények között akár egész életében növekedhetnek. A tyúkok a megszokott módon vedlenek, ám a kakasok nem hullajtják el a faroktollaikat, és a többi tollukat is csak 3 évente. Ez volt az egyik oka annak, hogy az európai tenyésztők körében a fajta nem vált népszerűvé, hiszen a kopott és sérült tollaikat sokáig megtartották, ahelyett hogy folyamatosan pótolták volna őket.

Forrás: The Fabulous Weird Trotters

Az Onagadori egyébként sem alkalmazkodik könnyen az európai éghajlathoz, ezért a tenyésztők helyi fajtákkal keresztezték, hogy hasonló genetikájú, de ellenállóbb változatot kapjanak. Ennek eredményeként született meg a Főnix fajta, ami nagyon hasonlít az Onagadorihoz, de gyakrabban vedlik.

A tiszta Onagadori fajta ismertetője a legalább 1,5 méter hosszú toll a kakasoknál. Ezek a tollak évente 90 cm-t is nőhetnek. A faroktollakat tekintve a jelenlegi rekord 11,3 méter. Az Onagadori veszélyeztetett, kb. 250 példánya él napjainkban.

Tollaik, a vedlést gátló génjük miatt több méteresre nőnek, ezért speciális ketrecekben tartják őket, hogy „ékességük” ne károsodjon. Tojás és húshozamuk elhanyagolható, hiszen esetükben a faroktollak jelentenek anyagi hasznot a tulajdonosnak. A tyúkok évente mindössze kb. 25 tojást tojnak.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Agroinform)

Fotó: Pixabay

search icon