Drága a minőségi tojás? Tarts tyúkot!
Drága a minőségi tojás? Tarts tyúkot!

Két éve tavasszal a tojásárak rakétamód emelkedtek az egekbe. A drágulás hátterében az újra és újra megjelenő madárinfluenza, az ukrajnai háború miatt egekbe szökött takarmányárak, illetve a 2022-es rendkívüli aszály álltak. És bár idén év elejére valamelyest mérséklődött a drágulás, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

Na, de mit tegyen ebben a helyzetben az egyszeri tojásfogyasztó? Mondjon le a (majdnem) legnagyobb sejt fogyasztásáról? Álljon át vegán tojáshelyettesítőkre? Esetleg válasszon olyan tojásokat, melyek azért olcsóbbak, mert az őket tojó tyúkokat rettenetes körülmények között tartják, lényegében tojásgyárként? Nem, nem és nem! A helyes válasz a saját tyúk tartása! Cikkünkben ehhez próbálunk kedvet csinálni, jelentős kitekintéssel a tyúkok házi kedvencként való tartásának lehetőségére is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@linguinibeans által megosztott bejegyzés

Tyúktartási gyorstalpaló

Az első és legfontosabb talán az, hogy felejtsd el, amit a Gyakorikerdesek.hu-n olvastál egy gyors guglizáskor, és ne is abból próbálj kiindulni, amit a „hozzáértő” vidéki rokon mond (valószínűleg ő írt a gyakorikérdéseken), mert a tyúktartás egyáltalán nem ördöngösség. A tévhitekkel ellentétben nem kell folyamatosan gyógyszerezni az állatokat, nem büdösek és nem is túl hangosak, nem kívánnak teljes embert. Sőt ha van egy szomszédod, akivel legalább annyira jóban vagytok, hogy átjön meglocsolni a virágaidat, amikor nyaralsz, akkor pár napra a tyúkjaid is otthagyhatók.

kakas

Nagyon lényeges viszont, hogy milyen célból, mennyi állatot és milyen körülmények között tartanál. Ezek függvényében a fenti állításaim akár meg is kérdőjeleződhetnek. A tyúkoknak ugyanúgy vannak bizonyos szükségleteik, mint a többi állatnak. Ha ezeket biztosítjuk számukra, akkor boldog és egészséges életük lesz, nem mellesleg mi is egészséges és tápláló élelmiszerhez juthatunk akár tojásaik, akár húsuk révén.

Amire ehhez mindenképp szükségünk lesz, az a tyúkok lakhelyéül szolgáló ól. Ezt meg is építhetjük, de vásárolhatunk is direkt ilyen célra tervezett szerkezeteket. A legkevesebb munkánk azzal lesz, ha a kertünkben van régi építmény, amely valaha tyúkól lehetett. Manapság egyre többen kísérleteznek ridegtartással is. Ekkor a tyúkok az udvar fáin töltik az éjszakát. Ez egyébként évszázadokig bevett módszernek számított a Kárpát-medence egyes részein tavasztól őszig.

Hol tarthatok tyúkot?
Korábban a helyileg illetékes önkormányzatok rendelkezhettek arról, hogy az adott településen milyen és mennyi haszonállatot lehet tartani. Ez 2012. október 1-jével megváltozott. Ekkortól már nem a fenti kérdések a döntőek, hanem az, hogy az állatok tartása ne veszélyeztesse az emberek és az állatok egészségét és jóllétét. Ennek megfelelően akár a város közepén is tarthatunk tyúkot. A szomszédokkal persze nem árt egyeztetni.

A megfelelő tyúklakhely kiválasztását az is nagyban befolyásolhatja, hogy milyen és mekkora területünk van. Minél nagyobb a kertünk, annál inkább érdemes elgondolkozni azon, hogy egy tyúktraktorra tegyük le a voksunkat. A tyúktraktor egy mozgatható szerkezet, amely a talaj felé nyitott. A traktort a tyúkokkal néhány naponta tovább lehet vinni, így folyamatosan van mit kapirgálniuk, miközben a talajt is ellátják nagy mennyiségű tápanyaggal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sean & Katie Ealy (@theealyhomestead) által megosztott bejegyzés

Bármelyik megoldást választjuk, nagyon fontos odafigyelnünk a megfelelő higiéniára. A tyúkok alá érdemes szalmát tenni, amit néhány naponta illik cserélni, óljuk belsejét pedig időről időre ki kell meszelni, hogy bizonyos kártevők ne tudjanak megtelepedni.

Ha a lakhelyük megvan, és etetni is lesz mivel az állatokat (lásd lentebb), akkor azontúl, hogy mindig friss vizet adunk nekik, egyetlen dolgunk maradt: a reggeli nap első sugaraival ébredő madarainkat kiengedni, majd este – miután hazatereltük őket (jellemzően hazamennek maguktól) – bezárni az ólat. Ezek a műveletek egyébként részben szintén kiválthatók a tyúktraktorral, a nagyon modern tyúkászok pedig akár automatizált rendszert is kialakíthatnak.

Milyen tyúkot válasszunk?

Tyúkfajtából annyi van, mint égen a csillag. Döntésünket alapvetően annak mentén kell meghoznunk, hogy mit várunk az állattól. Ha háziállatként szeretnénk tartani, akkor szebbnél szebb dísztyúkok közül válogathatunk. Ha minél több tojás a cél, akkor direkt erre a célra tenyésztett állatok közül érdemes választani. Léteznek kettős célú fajták is. Ezek mind hús-, mind tojástermelésben jobbak az átlagnál. Ha célunk a tojástermelés, fontos észben tartani, hogy madaraink 22-23 hetes korukban kezdenek el tojni. Ezt szem előtt tartva tehát naposcsibe helyett érdemesebb előnevelt állatokat, jércéket vásárolni.

tyúkok
Csipegetés mint életfilozófia

Tojást a családnak!

Fogalmam sincs, hogy egy átlagos 4 fős család hány tojást eszik egy héten, és a különféle vegetáriánus illetve vegán étkezési formák gyors térhódításával talán keresve se találnánk erre vonatkozóan pontos adatot. Az mindenesetre biztos, hogy 8-10 tyúk tartásával már összejöhet annyi, hogy csak ritkán kell bolti tojást venni. Persze arra érdemes felkészülni, hogy ha nem speciális tojótáppal és direkt erre a célra nemesített fajtával dolgozunk, akkor ritkán lesz meg a napi 1 tojás/tyúk arányunk. Ami persze nem feltétlenül baj, mert ha ennyi speciális dologra oda szeretnénk figyelni, akkor akár a boltban is megvehetjük a tojást, nem lesz sokkal jobb az otthoni sem.

A tojáshoz szükség van kakasra?
A tojáshoz nincs szükség kakasra. Kakas akkor kell, ha az a cél, hogy a tojásból kiscsibe bújjon ki. Meg akkor, ha szeretjük a kukorékolást (vagy nem szeretjük a szomszédot)!

A háztáji tojás épp attól sokkal egészségesebb, sárgább sárgájú és jobb állagú, hogy a tyúkok nem csak speciális tápokat esznek. Étrendjükben fontos szerepet kell, hogy betöltsenek a kertben összekapirgált magvak, kukacok, bogarak, a frissen elcsipegetett zöldek. Ezeken túl pedig nem muszáj ragaszkodni a sokszor GMO szójával dúsított tápokhoz. A búzáért, kukoricáért és a konyhában keletkező zöldhulladékért is nagyon hálásak lesznek madaraink.

tyúktojás
A házi tojás nagyon más, mint a bolti.

Megéri ez nekem? Olcsóbb lesz a tojás?

Ez nagyon sok összetevős kérdés, amire annyiféle választ lehet kapni, ahány tyúktartó van. Nagy tétje van annak, hogy mivel etetjük az állatokat, van-e rendelkezésre álló infrastruktúra (tyúkól), és milyen állatokat szerzünk be. Az mindenesetre biztos, hogy egy háztáji szellemben tartott tyúk tojásai hosszú távon olcsóbbak lehetnek, mint az ökológiai gazdálkodásból származó, de boltban vásárolt tyúktojások. Ahogy a saját növénytermesztés mellett, úgy a tyúktartás mellett is komoly érv lehet, hogy mivel magunk foglalkozunk vele, pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Jelen esetben a tojásban.

Újhullámos házi kedvenc

Ki mondta, hogy háziállat csak kutya vagy macska, esetleg hal vagy hörcsög lehet? Rengetegen tartanak díszmadarakat, de ha igazán nagyot akarsz dobni, akkor neked egy tyúk kell. Ezzel egészen biztosan te leszel a környék legkúlabb hipsztere. Egyes nyugati országokban egyébként egyre nagyobb divat a baromfik háziállatként való tartása, ami érthetően főleg a karanténok időszakában kapott nagy lendületet.

A magyar interneten is találni már olyan tartalmakat, melyek a tyúkok háziállatként való gondozásáról szólnak. De ha beírjuk az instán a housechicken hashtaget, már közel 50 ezer bejegyzést kapunk. És akkor ezek még csak a csirkék. Személyes kedvencem a seducktive nevű instaoldal kacsája, Wrinkle, akinél kevés menőbb állat élhet manapság New York-ban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Wrinkle 🦢 宙紋✨ (@seducktive) által megosztott bejegyzés

Ugyanitt fontos megjegyezni azt is, hogy a tyúkok szegényes értelmi képességeire való hivatkozás súlyos tévedés. A tyúkok nem hülyék, ellenben mindegyiküknek egyedi személyisége van. Szobatisztaságra az állatok túlnyomó többségéhez hasonlóan nem lehet megtanítani őket, de ettől függetlenül megvan a magukhoz való eszük.

+1: A tyúkszarnál jobb trágyát nem találsz

Az ember az idők kezdete óta trágyázza állati ürülékkel a talajt. Ettől a növények szebbek, nagyobbak, erősebbek lesznek. A tyúktartók számára remek hír, hogy az állati trágyák képzeletbeli világbajnokságán a tyúkürülék emelhetné magasba a serleget. Nitrogéntartalma annyira nagy, hogy nem is érdemes rögtön felhasználni, mert kiéghet tőle a növények gyökere. A legtöbben azt ajánlják, hogy komposztáljuk legalább fél évig, mielőtt kihelyezzük.

search icon