Új elektromos autóbuszt próbálhatnak ki a budapestiek

Új elektromos autóbuszt próbálhatnak ki a budapestiek
Új elektromos autóbuszt próbálhatnak ki a budapestiek

Aki a budapesti 105-ös busz vonalán szokott utazni, az elmúlt napokban könnyen lehet, hogy kipróbálta már az e105 névvel jelölt Mercedes-Benz eCitaro-t. A jármű egyelőre tesztüzemmódban közlekedik, így egy hetünk van kipróbálni május 21-től május 28-ig menetrenden kívül, ezúttal díjmentesen.

A BKK és parteneri által tesztelt busz, a Daimler Buses legmodernebb, teljesen elektromos városi autóbusza, alacsonypadlós, így mind a mozgáskorlátozott, mind a kisgyerekes utasok számára akadálymentes. A jármű szinte zajtalan, a károsanyag-kibocsátása pedig zéró.

Ha szeretnénk kipróbálni a környezetbarát közlekedés újabb szintjét, akkor hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőben, hétvégén pedig egész nap a menetrendi indulások mellett tehetjük meg. A BKK FUTÁR rendszerében percre pontosan nyomon is tudjuk követni, hogy merre jár az elektromos busz.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, melynek egyik fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Ennek keretében az elmúlt időszakban a Budapesti Közlekedési Központ több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az ArrivaBusszal és a BKV Zrt.-vel együttműködésében. Az Európai Zöld Megállapodás célkitűzésekkel összhangban a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja.

(forrás és fotó: BKK)

search icon