Újabb üzletekben adható le a sütőolaj
Újabb üzletekben adható le a sütőolaj

A SPAR közleménye szerint idén júniusig újabb tizenegy használt sütőolaj-gyűjtőt helyezett ki országszerte, így immár közel félszáz hiper-, és szupermarketben adható le kényelmesen az egyébként környezetszennyező, de korszerű technológiával újrahasznosítható anyag.

A SPAR mellett több szupermarket-lánc is fogadja a háztartási sütőolajat, mely a benzinkutaknál is leadható. A háztartásunkhoz legközelebbi leadópontot egyébként a CseppetSem! program honlapján található térképpel könnyedén tudjuk azonosítani. A használt sütőolaj gyűjtése rendkívül fontos. Akár egyetlen csepp használt háztartási étolaj is káros hatással van az élővizekre, ezért szigorúan tilos azt a csatornába, vagy a lefolyóba önteni, esetleg a kertben kiengedni.

A használt sütőolaj és sütőzsiradék lebontása során a mikroorganizmusok nagy mennyiségű oxigént használnak fel, így oxigénhiányossá teszik a vizet. Egy csepp olaj biológiai lebontásához 5 dm3 víz teljes oxigéntartalma szükséges. /Forrás: nkp.hu/

Ahogy a SPAR közleménye írja, egyetlen év alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a hazai háztartásoknál, s ennek a tetemes mennyiségnek egyelőre csak a töredéke kerül gyűjtőpontokra.

A SPAR Magyarország tavaly indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját, amelynek révén egy három hónapos tesztidőszakot követően 2021-ben kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketünkben állítottunk fel egy-egy 800 literes kapacitású, speciális tárolót. Élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott partnerünk, a Biotrans Kft. a tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot ezekről a gyűjtőpontokról rendszeresen elszállítja, ülepíti, majd a felhevítést követően biodízel üzemanyag készül belőlük. (…) A cél, hogy a jövőben minden egyes áruházunkban, ahol erre lehetőségünk van, kialakítsunk ilyen átvételi helyeket.

– mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője

A program tavalyi bevezetését követően a SPAR-nál 2021 júliusától decemberig 13 ezer kilogramm használt étolaj került a kihelyezett tartályokba, míg az idei év első öt hónapjában ennek már több mint dupláját, 28 ezer kilogrammnyi újrahasznosítható sütőolajat és egyéb használt zsiradékot helyeztek el a vásárlók a hazai üzletlánc gyűjtőpontjain.

A vevők üvegben, PET palackban vagy akár saját csomagolásukba visszatöltve is leadhatják ezt a fajta háztartási hulladékot, segítségképpen pedig egy interaktív térképén is megkereshetik, hogy mely áruházakban vannak átvevőpontok. A helyszínek mindig friss listája elérhető a SPAR fenntarthatósági weboldalán.

search icon