Ezek a legnépszerűbb újévi fogadalmak 2023-ban! Vajon hogyan tarthatjuk be őket?
Ezek a legnépszerűbb újévi fogadalmak 2023-ban! Vajon hogyan tarthatjuk be őket?

Lehet, hogy idén neked is volt újévi fogadalmad. Az is előfordulhat, hogy az előző években fogtál bele valamilyen vállalásba. Megmutatjuk, mik voltak az idei év legnépszerűbb célkitűzései, és néhány taktikát is, amelyekkel sikerre viheted őket.

Az újévi fogadalom egyidős az emberrel

Talán túlzásnak tűnik, de egyes vélekedések szerint az újévi fogadalmak története a több mint 4000 évvel ezelőtt virágzó ősi babiloni birodalomig vezethető vissza. A feljegyzések szerint itt tartottak először ünnepséget az újév tiszteletére, igaz, náluk március közepén kezdődött az év, vetés idején. A 12 napos ünnepségen többek között ígéreteket tettek isteneiknek. Ezek tekinthetők az újévi fogadalmak előfutárainak.

Az európai történetírás Julius Caesarhoz köti a januári ígéreteket, ugyanis ő volt az, aki Kr.e. 46-ban január elsejét tette meg az új év első napjának. A január Janusról, a kétarcú istenről kapta a nevét, akinek Caesar elsőként tett fogadalmat az év kezdetén. Különleges jelentősége volt a rómaiak számára. Abban hittek, hogy Janus egyszerre néz vissza az előző évbe és a jövőbe. A rómaiak áldozatot mutattak be az istenségnek, és különböző ígéreteket tettek.

Melyek 2023 legnépszerűbb fogadalmai?

A szilveszteri fogadalmak általában közvetlenül pezsgőbontás után hangzanak el. Lássuk, milyen elhatározások születtek idén!

mérleg
Az újévi fogadalmak listáján továbbra is vezet az edzés, a fogyókúra és az egészséges életvitel elkezdése.

Az amerikaiak 37%-a mondta azt, hogy tesz fogadalmat 2023-ra, de ami ennél meglepőbb, hogy a fogadalmat tevők 87%-a bevallása szerint tartani is fogja magát ahhoz, amit kitűz célként. Ez annak a fényében érdekes, hogy az elmúlt években is hasonló fogadalmak végeztek a lista elején.

A legnépszerűbb újévi fogadalmak listája 2023-ra.
Forrás: statista.com

A fogadalmat tevők több mint fele tervezi, hogy többet mozog 2023-ban. Közel ennyien vannak azok is, akik egészségesebb étkezést céloztak meg. Továbbra is népszerű a plusz kilókkal kapcsolatos fogadalom is. Az első három hely hasonlóan alakult 2022-ben, de idén többen akarnak spórolni és takarékoskodni, ami minden bizonnyal a drágulás és a nehezedő gazdasági helyzet miatt van.

Februárra általában alábbhagy a lendület

Arról, hogy mennyire vagyunk sikeresek fogadalmaink teljesítésében, több adat is elérhető. Ezekből látszik, hogy a felnőtt lakosság közel fele tesz valamilyen dátumhoz köthető fogadalmat az élete során, de a fogadalmat tevők csupán 10–20%-a képes meg is valósítani vállalását. Januárban még viszonylag motiváltak vagyunk, de februárban jócskán visszaesik az ígéretek sikerességi rátája. Az eredményesség sajnos a kor előrehaladtával tovább romlik. A 20-as éveikben járókhoz képest az 50-en túliak között már csak fele annyi a fogadalmát teljesítő ember.

Hogyan viheted sikerre az újévi fogadalmad?

Katy Milkman, a pennsylvaniai egyetem viselkedéskutató professzora arról beszélt a CNN-nek, hogyan vihetjük sikerre újévi fogadalmainkat. A pszichológusnő elmondta, hogy bizony a sikertelenségek ellenére mégis van értelmük a bizonyos eseményekhez vagy új kezdetekhez köthető fogadalmaknak. Legyen szó újévről, születésnapról vagy akár egy hétfőről. Ilyenkor az ember meglovagolhatja azt az érzést, hogy lapozott az életében, és tiszta lappal indít.

A szükséges nulladik lépés a kudarcok elengedése. Újra kell próbálkozni az előző sikertelenség tapasztalatainak birtokában, mert lehetséges, hogy csak annyi volt a hiba, hogy a vállalt célt nem mértük fel reálisan. Az a legjobb, ha a célunk minél konkrétabb és teljesíthető. Az sem baj, ha kicsit inkább alálövünk a teljesítőképességünknek, a sikerélmény így is motiváló erejű lesz. Kerüljük a megfoghatatlan célokat, mint például „idén többet edzek” vagy „egészségesebben fogok étkezni”! Mindent próbáljunk meg számszerűsíteni és mérni!

1. Készítsünk határpontokkal ellátott tervet!

A kezdeti lelkesedés megkophat, de ha a januári lendülettel készítünk egy alapos és határpontokat tartalmazó tervet, ezekkel a mankókkal egész évben ki tudunk majd tartani. Legyen ez akár egy edzésterv, egy diéta, tanulási vagy felújítási terv, mindegyik esetben segíthet, ha digitális naptárban vezetjük a történéseket és a részeredményeket.

2. Használjunk magunkkal szemben büntetési záradékokat!

Baljósan hangzik, de a szakértők szerint csodákra képes, ha büntetéssel kell szembenéznünk. Nem kell nagy dologra gondolni. Bizonyos esetekben az is megteszi, ha mondjuk megosztjuk a tervünket az ismerőseinkkel. Ha például év közben megszegjük a diétánkat, amit a barátaink is látnak és jó eséllyel számon is kérnek, ez jelenthet némi pressziót. A pszichológusok mégis azt mondják, hogy a legjobb negatív motiváció a pénzbüntetés. Legegyszerűbb, ha egy barátunkkal piszkos anyagiakban fogadunk. De léteznek olyan angol weboldalak is (például a stickk.com és a beeminder.com), ahol leköthetünk egy általunk megadott összeget, amely – ha nem teljesítjük a tervünket – jótékony szervezethez kerül. Ezeknél is szükséges a kiválasztott barát, aki validálja a sikereinket és az esetleges bukásunkat.

pénz
Ha pénzbüntetéssel kapcsoljuk össze az újévi fogadalmunkat, ez komoly motiváló tényező.

3. Pozitív megerősítés – amikor már a büntetés sem használ!

A negatív visszacsatolásnál még erősebb a pozitív megerősítés és meggyőződés. Rosszul gondoljuk, hogy az edzés újbóli elkezdésének egy keserves büntetőedzés a legjobb kiváltója. Itt is fontos a jó célválasztás. Ügyeljünk arra, hogy ne csak a végeredményt, hanem a hozzá vezető utat is élvezzük! Próbáljunk ki új, számunkra még ismeretlen sportokat, étrendet! Például ha nem szeretsz futni, próbálj ki valamilyen futás alapú csapatsportot! Diétázók és kalóriaszámlálók figyelem! Kosárlabdázással és futballozással óránként 496, illetve 434 kalóriát lehet égetni. Vagy ha a kardióval állsz hadilábon, próbálj ki egy izgalmasabb, pörgős küzdősporttal kombinált edzést, mint a boksz vagy a kickbox-fitness. Ha pedig különlegességre vágysz, és ki akarod maxolni a kalóriaégetést, próbáld ki a falmászást! Ha nem lazsálsz, akár 683 kalóriát is otthagyhatsz a mászófalon.

4. Apró jutalmak a nagy cél eléréséhez vezető úton!

Katy Milkman személyes tanácsa az, hogy készítsünk úgynevezett „kísértéscsomagot”. Ebben az esetben egy általunk kedvelt tevékenységgel kötjük össze a kitűzött célunkhoz vezető utat. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy csak az edzésnapokon jutalmazzuk meg magunkat a kedvenc sorozatunkkal, vagy ha készülnünk kell egy vizsgára, csak tanulás közben engedjük meg magunknak a kedvenc kávénkat.

újévi fogadalom
Ha eddig sikertelenek voltunk az edzésben, 2023-ban válasszunk valami új, különleges sportot! Különlegesen motiváló lehet a csapatjáték.

5. Együtt könnyebb!

Bizonyított tény, hogy ha kitartó és jól teljesítő emberek között vagyunk, ez jó hatással van ránk is. Ha tehát van egy célunk, érdemes azokkal a barátainkkal körbevennünk magunkat, akik szintén ebbe az irányba haladnak. Az egészben az a legjobb, hogy ennek a pozitív hatása fordított irányban is igaz. Ha ugyanis tanácsokat kérünk valakitől, vagy fel is nézünk a szóban forgó személyre, ez megerősíti az illetőt abban, hogy bizony sikeres a dolgában.

search icon