Újfajta napelem a láthatáron
Újfajta napelem a láthatáron

A Princeton Engineering kutatói kifejlesztették az első olyan perovszkit napelemet, amelynek élettartama kereskedelmi szempontból is életképes. Ez jelentős mérföldkő a megújuló energiaforrások egy újonnan megjelenő technológiai osztályában.

A kutatócsoport előrejelzései szerint az eszközük körülbelül 30 évig képes az ipari szabványok felett teljesíteni, ami jóval több, mint a napelemek életképességének küszöbértékeként használt 20 év.

Az eszköz nem csak rendkívül tartós, hanem megfelel az általános hatékonysági szabványoknak is. A maga nemében ez az első, amely vetekszik a szilíciumalapú cellák teljesítményével, amelyek 1954-es bevezetésük óta uralják a piacot.

A perovszkitok olyan félvezetők, amelyek különleges kristályszerkezetüknek köszönhetően jól alkalmazhatók a napelem-technológiában. A szilíciumnál sokkal kevesebb energiát felhasználva gyárthatók, így előállításuk olcsóbb és fenntarthatóbb. Míg a szilícium merev, a perovszkitok rugalmasak és átlátszóak, így a napenergia jóval túlmutathatna a hegyoldalakat és háztetőket benépesítő ikonikus paneleken.

Forrás (enn.com)

search icon