Egy kutatás a „csodaanyag” segítségével forradalmasíthatja a napenergiát

Egy kutatás a „csodaanyag” segítségével forradalmasíthatja a napenergiát
Egy kutatás a „csodaanyag” segítségével forradalmasíthatja a napenergiát

Egy új felfedezés segíthet abban, hogy miként lehet a „csodaanyag” azaz a perovszkit felhasználásával kereskedelmi méretekben ultrahatékony napelemeket készíteni.

A City University of Hong Kong és a londoni Imperial College csapata olyan áttörést ért el, amely jelentős hatással lehet a megújuló energiatermelésre és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzések elérésére. A perovszkitot a hagyományos szilícium napelemekhez képest figyelemre méltó tulajdonságai miatt üdvözölték, azonban eddig túlságosan instabilnak bizonyult ahhoz, hogy kereskedelmi felhasználásra alkalmas legyen.

A kutatók által kifejlesztett következő generációs cellák várhatóan sokkal nagyobb teljesítmény-átalakítási hatásfokkal rendelkeznek majd, valamint könnyűek és rugalmasak és olcsóbbak lesznek, ami olyan új alkalmazási lehetőségeket nyit meg, mint például az üvegablakok bevonása átlátszó napelemek vékony rétegével.

Zeev Valy Vardeny, a Utahi Egyetem kiváló fizikaprofesszora 2017-ben a perovszkitot egyedülálló tulajdonságai miatt „hihetetlen csodaanyagnak” nevezte. Akkor úgy gondolták, hogy a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala még legalább egy évtizedre van, a mostani felfedezés azonban jelentősen előrehozhatja ezt a folyamatot.

Az új napelemek tesztelése során megállapították, hogy több mint 1500 órán keresztül képesek folyamatos megvilágítás mellett működni, miközben megtartják eredeti hatékonyságuk 98 százalékát.

A munka legfontosabb része, hogy sikeresen gyártottunk olyan nagy hatékonyságú perovszkit napelemeket, melyek ugyanakkor ígéretes stabilitást biztosítanak” – mondta Dr. Zhu Zonglong, a CityU kémiai tanszékének adjunktusa.

Forrás (independent)

search icon