Valójában a kis mértékben szennyezett levegő is káros az egészségre
Valójában a kis mértékben szennyezett levegő is káros az egészségre

A levegőszennyezettség mértékét kifejező szintek között megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas szintet. Az első kettő hallatán a városba költöző emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a levegő nem károsítja az egészségüket. A Tasmán Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, ugyanis a legkisebb mértékű légszennyezés is ártalmas.

Számos különböző forrásból származhatnak a levegőben található szennyező anyagok, természeti forrásokból, a közlekedésből vagy akár az erőművekből. A kibocsátás megengedett mértékét a kormányok igyekeznek az emberi egészség figyelembe vételével szabályozni. Ám ezeknek a határértékeknek a betartatása valójában nem elegendő ahhoz, hogy megvédje az emberi szervezetet a levegőben előforduló részecskék káros hatásaitól. Az ausztrál kutatók szerint ugyanis már a legalacsonyabb szintű levegőszennyezés is egészségkárosító hatású.

A légszennyezés szabályozása kapcsán azt javasoljuk, hogy Ausztrália távolodjon el az eddigi sztenderdektől, és a levegőminőség folyamatos javítását tűzze ki célul. Ez a gyakrolatban azt jelenti, hogy évről évre tűzzük ki a légszennyezettség csökkentésére vonatkozó célokat

– mondta el Graeme Zosky professzor, a tanulmány vezető szerzője.

(technology.org)

(fotó: pexels – Michael)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon