Valószínű, hogy nem lélegezhetnek még fel az állattartók
Valószínű, hogy nem lélegezhetnek még fel az állattartók

Bár a gabona árcsökkenése miatt jók a kilátások, mégis a takarmányárak csak nagyon lassan akarnak csökkenni.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint a tejtermelő gazdaságokra nehézségek várnak az idén is, a sertéstenyésztőknek azonban jobb évük lehet, mint a tavalyi volt – írja a VG.

Az ukrán piacról beérkező olcsó gabona miatt jelentősen csökkent a tavalyi árakhoz képest. A mostani ár nem éri a tavaly aratás utáni árszint felét. Ezt viszont még mindig nem érzik az állattartók.

Aratás.

A kialakult helyzettel kapcsolatban Wagenhoffer Zsombort, Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatóját kérdezte a Világgazdaság.

A helyzet az, hogy sokan egész télen és még most is a tavaly drasztikusan magas árakon megvásárolt terményből készített takarmányt etetik. Akiknek tehát még vannak készleteik tavalyról, azokat egyelőre nem érinti az olcsóbbá vált gabona

– mondta a szakértő.


Annak, hogy csak lassan csökken a gabona ára, egyszerű oka van. Tavaly a takarmánygyártók is alaposan bevásároltak a drága gabonából, így a terményárak csökkenése csak lassacskán jelenik meg a takarmánypiacon.

Wagenhoffer beszélt a tejpiacról és a sertéspiacról is. Az előbbi nehéz év elé nézhet, míg az a sertéstartóknak pozitívabb kilátásokat vizionált. Szerinte a hazai állattenyésztés kitörési pontja a legújabb technológiák alkalmazása lehet.

Országunk mérete miatt nekünk nem a tömegtermelésben kell versenyezni, a minél többet minél olcsóbban elv szerint, hanem a minőséget előtérbe helyezve kell termelni.

– nyilatkozta.

(VG)

search icon