Variációk fehér karácsony jeligére
Variációk fehér karácsony jeligére

Bár tagadhatatlan az összefüggés a fehér karácsonyok hiánya és globális klímaváltozás között, ahogy a meteorológusok írják, a kérdés jóval összetettebb. Mindenesetre ha már nálunk ritkán jön össze a dolog megnézzük, hogy a világ más, szintén nem túlságosan havas tájain mit is jelent a fehér karácsony!

Fehér karácsony a trópusokon

Whiteheaven Beach-t mondják a legszebb ausztrál tengerpartnak. A szikrázóan fehér strandok a kontinens keleti partjainál, a Nagy-korallzátonyhoz tartozó Whitsunday-szigeteken található. Itt a karácsonyozók 25–30 Celsius-fokban kortyolgathatnák a forralt bort, már persze ha ilyesmire vetemednének az enyhe szellőben ringatózó pálmafák ágai alatt pihenve. Vélhetően arrafelé inkább a koktélok mennek az ünnepek táján.

Fehér karácsony a tengerparton

A doveri fehér sziklákról bizonyára sokan hallottak már, azok mindenképp akik rajonganak a második világháborús filmekért. Akik hajón érkeznek Franciaországból Angliába, szintén találkozhatnak a csodálatos sziklaképződménnyel, melyek nagyjából hetvenmillió évvel ezelőtt alakultak ki az algákból származó mészanyagok maradékaként. Itt azért nem teljesen elképzelhetetlen egy kis havazás, de a fehérséget igazán a sziklák garantálják – télen és nyáron egyaránt.

Fehér karácsony a sivatagban

Egyiptom nem a hóesésről híres. Jó eséllyel sípályákat sem találunk az országban, ha csak nem építenek egy beltéri lejtőt, ahogy azt megtették másutt a Közel-Keleten. Ezzel együtt ha fehér karácsonyozásra vágyunk, egészen vállalható ötletnek tűnik elutazni a fáraók országába. Sahara el Beyda, azaz a Fehér Sivatag Nemzeti Park egészen varázslatos fehér sziklaformációi azt az érzetet kelthetik, hogy nem a tűzforró sivatagban, hanem egy havas kelet-európai síkságon vagyunk. Itt mondjuk pálmafák nincsenek, viszont közelebb van mint Ausztrália – vigyünk magunkkal jégbe hűtött forralt bort!

Borítókép: L-BBE

search icon