Vasárnap a Holnaputánban: Miért lenne fontos áttérnünk a körforgásos gazdaságra?
Vasárnap a Holnaputánban: Miért lenne fontos áttérnünk a körforgásos gazdaságra?

Egyre többet hallunk a körforgásos gazdaságról, mégsem teljesen egyértelmű, hogy pontosan mit jelent. Épp ezért készítettünk nemrég interjút a téma egyik hazai szakértőjével, Dr. Dombi Mihállyal. A Debreceni Egyetem kutatóját most elhívtuk Holnapután című rádióműsorunkba is, melyet vasárnap 11-től hallgathatnak meg a Manna FM-en.

Az adásban tisztázzuk, hogy pontosan mit is jelent a körforgásosság. Ahogy korábbi interjúnkban elhangzott, „a körfogásos gazdaságban a felhasznált erőforrások hosszabb ideig, és sokkal több cikluson keresztül maradnak a rendszerben, csökkentve ezzel a felhasznált nyersanyagok illetve a hulladék mennyiségét.” De mit is jelent ez?

Az lassan mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy végtelen növekedésünk az ökológiai korlátok miatt nem lehetséges. A szakértő szerint épp ezért fontos, hogy a körforgásosság egyik ígérete, hogy kevesebb nyersanyaggal elérhetjük ugyanazt a jólétet, miközben a környezetszennyezés is kisebb volumenű lehet. Dombi Mihály szerint sok olyan kezdeményezés van itthon és külföldön is, amely ebbe az irányba mutat. Egyre több iparágban elérhető például a dolgok szolgáltatásként történő használata.

De a körforgásosság máshol is tetten érhető lesz a jövőben, hiszen ide tartozik például a termékek élettartamának meghosszabbítása is. Ahogy a kutató elmondja, az Európai Unió jelenleg is dolgozik olyan szabályozásokon, melyek köteleznék a gyártókat arra, hogy új termék vásárlása helyett elsődlegesen a javítás lehetőségét kínálják fel.

Novák Zsombor, Dombi Mihály, Puskás-Dallos Péter

Az adásban sok egyéb mellett szót ejtünk még az energiaárak és a tömegtermelés összefüggéseiről, az életszínvonalunk változásairól, a folytonos növekedésre, fogyasztásra épülő szemléletről, igényeinkről és szükségleteinkről. Megtudjuk azt is, hogy áll jelenleg a világ, és benne Magyarország a körforgásossági átmenetben, és mi az, amit a mindennapokban mi is hozzá tudunk tenni ehhez a folyamathoz.

Hallgasd a Holnapután adását vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha valamiért lemaradnál róla, bármikor eléred utólag podcast-csatornánkon, melyet az összes nagyobb platformon megtalálsz! Az adáshoz tartozó cikkünket hétfőn olvashatod, vendégünkkel készült korábbi interjúnkat pedig itt éred el.

search icon