Vasárnap a Holnaputánban: Milyen sors vár a magyar erdőkre?
Vasárnap a Holnaputánban: Milyen sors vár a magyar erdőkre?

Az idei aszály tanulsága, hogy nem csak a termőföldek és a kiskertek száradhatnak ki, de bizony az erdők is komoly veszélybe kerülhetnek. Ráadásul a begyűrűző energiaválság is nehéz helyzetbe hozhatja a fákat, melyek itthon is a figyelem középpontjába kerültek idén. Ezen problémák és kihívások kapcsán beszélgettünk a Holnapután aktuális adásában Aszalós Réka erdőökológussal, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával.

A vasárnap 11-től a Manna FM-en, utána pedig a podcast-csatornánkon hallgatható adásban azt próbáljuk kideríteni, milyen sors vár a magyar erdőkre. Vendégünk szerint az idei aszályhoz hasonlóra emberemlékezet óta nem volt példa, viszont egy-egy ilyen stresszt a fák át tudnak vészelni. De hogy mi történik akkor, ha egymás után több ilyen aszályos év jön, azt még nehéz megmondani. A kilátások mindenesetre nem túl fényesek. Megoldási lehetőségeink azért vannak. És azontúl, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a klímaváltozás ellen, számos egyéb módszerrel is tehetünk erdeink túléléséért.

A hazai erdők mellett kitekintünk a globális helyzetre is. Beszélünk a Föld tüdejeként emlegetett amazonasi esőerdő állapotáról, ami sajnos egyre válságosabb. Ez nagy probléma, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan egy úgynevezett átfordulási pont következik be, ami után az erdő már több szenet szabadít fel, mint amennyit elraktároz. Szakértőnk szerint ezen a ponton nem az lesz a kérdés, hogy 1,5 vagy 2 Celsius-fokos lesz a melegedés, hanem az, hogy túlélhet-e az emberiség.

Végül beszélünk biztató dolgokról is. A kutató elmondja, hogyan látja a környezetvédelem ügyét, milyen előrelépéseket tapasztal itthon és a világban egyaránt.

Hallgass minket vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha valamiért lemaradnál az adásról, bármikor meghallgathatod utólag podcast-csatornánkon, melyet az összes nagyobb platformon megtalálsz!

search icon