Vasárnap a Holnaputánban: Mit kell tudnunk a permakultúráról?
Vasárnap a Holnaputánban: Mit kell tudnunk a permakultúráról?

A permakultúra nem csupán kertészkedés, hanem egy komplex tervezési rendszer, melyet akár a mindennapi élet kihívásai során is alkalmazhatunk. Vendégünk, Márkuly István nagyjából 20 éve, a kétezres évek elején találkozott először a módszerrel, mely lépésről lépésre ráirányította a figyelmét a fenntarthatóság személyes, illetve globális aspektusaira is.

A permakultúra látásmódja sokat segíthet abban, hogy fenntarthatóbban éljünk. Ahogy vendégünk mondja, amikor az ember megérti a természetes rendszerek működését és a rendszerben a saját helyét és hatásait, az megtanítja arra is, hogyan viszonyuljon a környezethez vagy épp az emberi közösségekhez.

De mit is jelent pontosan a permakultúra?

A permakultúra egy tervezési tudomány, melynek célja az emberiség fenntartható létezésének megteremtése, metódusa pedig közvetlenül kapcsolódik a természetes rendszerekhez, azokkal együtt dolgozik, ahelyett hogy szembe menne velük. Emellett megtanít arra, hogy az élővilág minden elemét tisztelni kell, függetlenül attól, hogy emberről, állatról, növényről vagy épp a talajban élő mikrobákról beszélünk. Egyben egy életfilozófia is, egy olyan eszköztár, mely segít meghatározni, hogy valójában milyen szükségleteink vannak és milyen irányba érdemes mennünk, ha ezeket ki akarjuk elégíteni.

Ahogy a szakember mondja, napjaink információs társadalmában az egyének elvesztették az alapvető szükségleteikhez tartozó prioritások fókuszát. Pedig alapvető szükségleteink viszonylag egyszerű dolgok, például az egészséges környezet, az élelmiszerbiztonság vagy épp a tiszta ivóvíz. Mára sajnos odáig jutottunk, illetve juttattuk a természetet, hogy a fenntarthatóság önmagában már nem elég, regenerálni is kell: rendbe kell hoznunk azt, amit az elmúlt évtizedek, bő száz-százötven év során tönkre tettünk.

Vasárnapi adásunkban részletesen körbejárjuk a permakultúrához kapcsolódó kérdéseket és abba is bepillantást nyerhetünk, hogy milyen egy permakultúrás szakember munkája.

Hallgass minket vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha valamiért lemaradnál az adásról, bármikor meghallgathatod utólag podcast-csatornánkon, melyet az összes nagyobb platformon megtalálsz!

search icon